Moja mama do racuchów daje ten składnik. Najpierw pukałem się w głowę, teraz inne już mi nie smakują
Lubisz klasyczne racuchy? Jeśli tak, to te z przepisu mojej mamy cię zachwycą. 1 niecodzienny dodatek zapewnia im wyjątkowy charakter. Mocno się zdziwisz, kiedy dowiesz się o co chodzi.
Racuchy mamy z nietypowym składnikiem
Ze smakiem dzieciństwa kojarzą mi się racuchy mojej mamy. Kiedy ostatnio ją odwiedziłem, postanowiła, że zrobi specjalnie dla mnie przysmak, który uwielbiałem jako mały chłopiec. Byłem zdumiony, kiedy obok produktów na racuchy pojawiło się chili.
Najpierw pomyślałem, że mama wyciągnęła je omyłkowo. Postanowiłem ją o to zapytać, a ona odparła, że zawsze ją dodaje. Okazało się, bowiem, że to właśnie ta przyprawa nadaje tej słodkiej przekąsce tak doskonały smak. Koniecznie dodaj ją do ciasta na racuchy, a nie zawiedziesz się.
Nie zapomnij o chilli
Chili to tylko dodatek do racuchów. Oprócz niego będziesz potrzebowała składników na ciasto. Te znajdziesz na liście poniżej. Gotowa na kulinarną przygodę?
Składniki:
- 5 g mielonego chili
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 330 ml mleka
- 4 jabłka
- 10 g masła
- 15 g cukru
- 10 g świeżych drożdży
- 5 g cynamonu
Przepis na racuchy
W 100 mililitrach ciepłego mleka rozpuść drożdże. Odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Masło rozpuść, a następnie ostudź je.
Do miski wsyp mąkę, cukier, chili, cynamon oraz wlej zaczyn z drożdży, pozostałe mleko. Wbij jajka oraz dodaj rozpuszczone masło.
Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą i gęstą masę. Odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Jabłka obierz i pokrój w małą kostkę. Dodaj je do ciasta i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj odrobinę ciast i formuj z nich racuchy. Smaż z dwóch stron przez około 2 minuty. Na koniec posyp wierzch racuchów cukrem pudrem i gotowe. Sprawdź, jakie pierogi podać na Wielkanoc oraz zrób doskonałe ciasto z tego przepisu .