Smakosze.pl Przepisy Moja mama do racuchów daje ten składnik. Najpierw pukałem się w głowę, teraz inne już mi nie smakują
Fot. Shutterstock/Aigneis

Moja mama do racuchów daje ten składnik. Najpierw pukałem się w głowę, teraz inne już mi nie smakują

26 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Lubisz klasyczne racuchy? Jeśli tak, to te z przepisu mojej mamy cię zachwycą. 1 niecodzienny dodatek zapewnia im wyjątkowy charakter. Mocno się zdziwisz, kiedy dowiesz się o co chodzi.

Racuchy mamy z nietypowym składnikiem

Ze smakiem dzieciństwa kojarzą mi się racuchy mojej mamy. Kiedy ostatnio ją odwiedziłem, postanowiła, że zrobi specjalnie dla mnie przysmak, który uwielbiałem jako mały chłopiec. Byłem zdumiony, kiedy obok produktów na racuchy pojawiło się chili.

Najpierw pomyślałem, że mama wyciągnęła je omyłkowo. Postanowiłem ją o to zapytać, a ona odparła, że zawsze ją dodaje. Okazało się, bowiem, że to właśnie ta przyprawa nadaje tej słodkiej przekąsce tak doskonały smak. Koniecznie dodaj ją do ciasta na racuchy, a nie zawiedziesz się.

chili.jpg
Fot. Canva/LeeChandler
Zapytał o koszt przyjęcia komunijnego u Gessler. „To ile trzeba zapłacić, zwala z nóg!"
Ciemna Jutrznia to ważny obrzęd wielkanocny. Dzisiaj mało kto pamięta o tym zwyczaju

Nie zapomnij o chilli

Chili to tylko dodatek do racuchów. Oprócz niego będziesz potrzebowała składników na ciasto. Te znajdziesz na liście poniżej. Gotowa na kulinarną przygodę?

Składniki:

  • 5 g mielonego chili
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 330 ml mleka
  • 4 jabłka
  • 10 g masła
  • 15 g cukru
  • 10 g świeżych drożdży
  • 5 g cynamonu

Przepis na racuchy

W 100 mililitrach ciepłego mleka rozpuść drożdże. Odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Masło rozpuść, a następnie ostudź je.

Do miski wsyp mąkę, cukier, chili, cynamon oraz wlej zaczyn z drożdży, pozostałe mleko. Wbij jajka oraz dodaj rozpuszczone masło.

Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą i gęstą masę. Odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Jabłka obierz i pokrój w małą kostkę. Dodaj je do ciasta i dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj odrobinę ciast i formuj z nich racuchy. Smaż z dwóch stron przez około 2 minuty. Na koniec posyp wierzch racuchów cukrem pudrem i gotowe. Sprawdź, jakie pierogi podać na Wielkanoc oraz zrób doskonałe ciasto z tego przepisu .

smażenie racuchów.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Zapomnij o pieczeniu spodu do mazurka. Jeszcze lepszy zrobisz 100 razy szybciej
Makłowicz nie wyobraża sobie żurku bez tego składnika. “Bez tego to nędzny żureczek”
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy