Zapomnij o pieczeniu spodu do mazurka. Jeszcze lepszy zrobisz 100 razy szybciej
Nie tylko czas przygotowania jest atutem tego przepisu na spód do mazurka. Dzięki tej radykalnej zmianie całe ciasto przechodzi metamorfozę. A przy okazji staje się przyjazne dla osób ograniczających gluten.
Orzechowy spód do mazurka
Mazurek to ciasto na kruchym spodzie, który zazwyczaj przygotowujemy z żółtek, masła i mąki. Ta ostatnia jednak jest od niedawna w odwrocie, bo więcej uwagi zwracamy na gluten i wiele osób stara się eliminować go z diety. Ten spód spieszy z pomocą miłośnikom mazurków w tym trudnym zadaniu.
Sztuczka polega na tym, by do przygotowania takiego spodu użyć mąki przygotowanej samodzielnie z… orzechów. Dodajemy do nich zaledwie dwa składniki i spód mazurka obędzie się nawet bez pieczenia.
Ania Bardowska zawstydziła cukierników. Jej przepis na babkę wielkanocną jest hitem sieciNaprawdę szybki mazurek
Jeśli chcemy dodać jeszcze jeden mazurek do menu, ale nie mamy czasu go przygotować w zabieganym przedświątecznym okresie, taki szybki spód to już dwie trzecie pracy. Na orzechowe ciasto wylać można choćby masę kajmakową z puszki i udekorować np. kolorowymi drażetkami czekoladowymi. To przepis na mazurek w dosłownie kwadrans.
Składniki
- 200 g orzechów (włoskich, nerkowca bądź laskowych)\
- 50 g masła
- 80 g cukru
- Szczypta soli
Prażenie orzechów
Przed przygotowaniem spodu do mazurka orzechy prażymy. Można to zrobić w piekarniku lub na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu, aż staną się rumiane. Kiedy będą gotowe, przekładamy je do kielicha blendera i miksujemy tak dokładnie, jak się da.
Masło z cukrem i szczyptą soli rozpuszczamy w rondelku, nie mieszając. Kiedy zacznie brązowieć, dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Zanim masa zastygnie, wykładamy ją na blachę lub keksówkę z papierem do pieczenia.
Wyrównujemy palcami, łyżką, albo nawet wałkiem i odstawiamy do przestudzenia. Na tak przygotowanym spodzie można przyrządzić dowolnego mazurka.
Wypróbuj też sposób na naturalny niebieski barwnik do jajek i sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie.