Zapomnij o pieczeniu spodu do mazurka. Jeszcze lepszy zrobisz 100 razy szybciej
![mazurek](https://images.iberion.media/images/1920/mazurek1_27c45218e9.jpg)
Nie tylko czas przygotowania jest atutem tego przepisu na spód do mazurka. Dzięki tej radykalnej zmianie całe ciasto przechodzi metamorfozę. A przy okazji staje się przyjazne dla osób ograniczających gluten.
Orzechowy spód do mazurka
Mazurek to ciasto na kruchym spodzie, który zazwyczaj przygotowujemy z żółtek, masła i mąki. Ta ostatnia jednak jest od niedawna w odwrocie, bo więcej uwagi zwracamy na gluten i wiele osób stara się eliminować go z diety. Ten spód spieszy z pomocą miłośnikom mazurków w tym trudnym zadaniu.
Sztuczka polega na tym, by do przygotowania takiego spodu użyć mąki przygotowanej samodzielnie z… orzechów. Dodajemy do nich zaledwie dwa składniki i spód mazurka obędzie się nawet bez pieczenia.
![owalny mazurek](https://images.iberion.media/images/origin/mazurek2_aaecdad409.jpg)
Naprawdę szybki mazurek
Jeśli chcemy dodać jeszcze jeden mazurek do menu, ale nie mamy czasu go przygotować w zabieganym przedświątecznym okresie, taki szybki spód to już dwie trzecie pracy. Na orzechowe ciasto wylać można choćby masę kajmakową z puszki i udekorować np. kolorowymi drażetkami czekoladowymi. To przepis na mazurek w dosłownie kwadrans.
Składniki
- 200 g orzechów (włoskich, nerkowca bądź laskowych)\
- 50 g masła
- 80 g cukru
- Szczypta soli
Prażenie orzechów
Przed przygotowaniem spodu do mazurka orzechy prażymy. Można to zrobić w piekarniku lub na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu, aż staną się rumiane. Kiedy będą gotowe, przekładamy je do kielicha blendera i miksujemy tak dokładnie, jak się da.
Masło z cukrem i szczyptą soli rozpuszczamy w rondelku, nie mieszając. Kiedy zacznie brązowieć, dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Zanim masa zastygnie, wykładamy ją na blachę lub keksówkę z papierem do pieczenia.
Wyrównujemy palcami, łyżką, albo nawet wałkiem i odstawiamy do przestudzenia. Na tak przygotowanym spodzie można przyrządzić dowolnego mazurka.
Wypróbuj też sposób na naturalny niebieski barwnik do jajek i sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie.
![spód do mazurka](https://images.iberion.media/images/origin/mazurek3_934bc3655c.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka jarzynowa i magda gessler](https://images.iberion.media/images/origin/jarzynowa1_4da2552c0e.jpg)
![święconka](https://images.iberion.media/images/origin/swieconka1_1096c01de7.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![ciasto palma](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_palma_c417018a4a.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![zalewanie chleba mlekiem](https://images.iberion.media/images/origin/tani_obiad_460f08a3f3.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)