Smakosze.pl Przepisy Moja mama doskonałą zupę szczawiową robi nawet latem. Zmienia tylko sposób jej przygotowania
Canva/Mykola Lunov

Moja mama doskonałą zupę szczawiową robi nawet latem. Zmienia tylko sposób jej przygotowania

3 sierpnia 2023

Zupa szczawiowa to jeden ze smaków wiosny i lata. Kojarzy nam się też z dzieciństwem i czasem beztroski. Jednak w sierpniu liście szczawiu nie są już tak delikatne i mają włókienka. Dlatego moja mama modyfikuje sposób przyrządzania zupy szczawiowej. Wy też możecie tak zrobić.

Zupa, czyli smak lata i dzieciństwa

Wielu osobom zupa szczawiowa kojarzy się z wakacjami na wsi i czasem beztroskiego dzieciństwa. Liście szczawiu- najlepiej z ogródka babci smakują wybornie i trudno zapomnieć ten smak. Szczawiowa jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa. Liście szczawiu pełne są witamin: C, A, E, D i witaminy z grupy B.

Oprócz tego szczaw dostarcza nam magnezu, potasu, cynku, żelaza i wapnia. Jedząc zupę szczawiową- pochłoniemy też sporo błonnika i białka. Jednak w sierpniu szczaw nie jest już tak delikatny. Dlatego moja mama najpierw go blenduje, a potem przeciera przez sito. Wszystko po to, by pozbyć się włókien, które starszy szczaw miewa.

Babcia zawsze robiła te knedle w sierpniu. Były delikatne dzięki jej tajnemu składnikowi

Jak przygotować zupę szczawiową?

Składniki:

  • 60 dag świeżego szczawiu
  • pietruszka
  • marchewka
  • por
  • ½ selera
  • cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki śmietanki kremówki
  • łyżka masła
  • pieprz
  • jajka

Gotujemy włoszczyznę, a w innym garnku podsmażamy na maśle cebulkę i dodajemy wywar z warzyw. Gdy włoszczyzna się ugotuje- dodajemy do mniej umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy 20 minut.

W małej ilości wody rozrabiamy mąkę, dodajemy do zupy i dalej gotujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę. Doprawiamy pieprzem, a gdy zupa przestygnie miksujemy ją i przecieramy przez sito. Podajemy z połówkami jajka, ugotowanymi ziemniakami lub grzankami.

Zupa szczawiowa- wyjątkowy kwaśny smak

Zupa szczawiowa ma kwaśny smak, którego nie można pomylić z niczym innym. Szczaw warto pozyskiwać ze sprawdzonych źródeł- najlepiej własnego ogródka . Jednak można zrywać go na łące, która nie jest położona przy ruchliwej drodze.

Szczaw kupimy też w warzywniakach. Pamiętajmy, żeby liście porządnie umyć. Jeśli chcemy, żeby zupa była wyjątkowo kwaśna- to posiekajmy też łodyżki. Należy odciąć ich końcówki. Jednak zwykle same liście szczawiu wystarczą, by zupa miała ten niezapomniany kwaśny smak. Pisaliśmy o szokującej wersji zupy szczawiowej. Informowaliśmy, dlaczego należy dodawać jajko do tej zupy.

szczaw
Canva/Chiociolla

Źródło: mniammniam.com, przyslijprzepis.pl, winiary.pl

Restauracja pokazała stolik po wizycie rodziny z dziećmi. W sieci zawrzało
Strzelająca wątróbka już nigdy nie pobrudzi ci kuchni. Dopilnuj tylko 2 szczegółów
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy