Moja mama doskonałą zupę szczawiową robi nawet latem. Zmienia tylko sposób jej przygotowania
Zupa szczawiowa to jeden ze smaków wiosny i lata. Kojarzy nam się też z dzieciństwem i czasem beztroski. Jednak w sierpniu liście szczawiu nie są już tak delikatne i mają włókienka. Dlatego moja mama modyfikuje sposób przyrządzania zupy szczawiowej. Wy też możecie tak zrobić.
Zupa, czyli smak lata i dzieciństwa
Wielu osobom zupa szczawiowa kojarzy się z wakacjami na wsi i czasem beztroskiego dzieciństwa. Liście szczawiu- najlepiej z ogródka babci smakują wybornie i trudno zapomnieć ten smak. Szczawiowa jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa. Liście szczawiu pełne są witamin: C, A, E, D i witaminy z grupy B.
Oprócz tego szczaw dostarcza nam magnezu, potasu, cynku, żelaza i wapnia. Jedząc zupę szczawiową- pochłoniemy też sporo błonnika i białka. Jednak w sierpniu szczaw nie jest już tak delikatny. Dlatego moja mama najpierw go blenduje, a potem przeciera przez sito. Wszystko po to, by pozbyć się włókien, które starszy szczaw miewa.
Jak przygotować zupę szczawiową?
Składniki:
- 60 dag świeżego szczawiu
- pietruszka
- marchewka
- por
- ½ selera
- cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- ½ szklanki śmietanki kremówki
- łyżka masła
- pieprz
- jajka
Gotujemy włoszczyznę, a w innym garnku podsmażamy na maśle cebulkę i dodajemy wywar z warzyw. Gdy włoszczyzna się ugotuje- dodajemy do mniej umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy 20 minut.
W małej ilości wody rozrabiamy mąkę, dodajemy do zupy i dalej gotujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę. Doprawiamy pieprzem, a gdy zupa przestygnie miksujemy ją i przecieramy przez sito. Podajemy z połówkami jajka, ugotowanymi ziemniakami lub grzankami.
Zupa szczawiowa- wyjątkowy kwaśny smak
Zupa szczawiowa ma kwaśny smak, którego nie można pomylić z niczym innym. Szczaw warto pozyskiwać ze sprawdzonych źródeł- najlepiej własnego ogródka . Jednak można zrywać go na łące, która nie jest położona przy ruchliwej drodze.
Szczaw kupimy też w warzywniakach. Pamiętajmy, żeby liście porządnie umyć. Jeśli chcemy, żeby zupa była wyjątkowo kwaśna- to posiekajmy też łodyżki. Należy odciąć ich końcówki. Jednak zwykle same liście szczawiu wystarczą, by zupa miała ten niezapomniany kwaśny smak. Pisaliśmy o szokującej wersji zupy szczawiowej. Informowaliśmy, dlaczego należy dodawać jajko do tej zupy.
Źródło: mniammniam.com, przyslijprzepis.pl, winiary.pl