Babcia zawsze robiła te knedle w sierpniu. Były delikatne dzięki jej tajnemu składnikowi
Knedle z morelami to prawdziwy przysmak lata. Rozpływają się w ustach i aż proszą się o dokładkę. Babcia zawsze robiła je w sierpniu. Wtedy morele smakują najlepiej - są słodkie i soczyste, wprost idealne do knedli serowych. Jeden dodatek mojej babci sprawiał, że knedle z morelami były bardzo delikatne, lecz nigdy się nie rozpadały.
Knedle z morelami, czyli zdrowy przysmak
Morele są bardzo smacznymi i wartościowymi owocami. Dodają sił i energii, polecane są sportowcom i osobom, które cierpią na anemię. Możne jeść je świeże i suszone. Pasują do sałatek, sosów i mięs. Te pyszne owoce bogate są w witaminy A, C, E oraz potas, błonnik i beta-karoten.
Morele zapobiegają chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Chronią też przed cukrzycą i chorobami serca. Jedzenie moreli zapobiega też powstaniu ślepoty nocnej i zwyrodnieniu plamki żółtej. Polecamy przepis babci na knedle serowe z morelami. Są tak pyszne, że znikną w mgnieniu oka.
Restauracja pokazała stolik po wizycie rodziny z dziećmi. W sieci zawrzałoJak zrobić knedle z morelami i kaszą manną?
Składniki:
- 500 g białego sera
- 10 moreli
- około 1 ½ szklanki mąki
- 100 g kaszy manny
- 2 jajka
- masło
- cukier
- sól
Morele myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na 4. Ser rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę i kaszę mannę. Wyrabiamy na jednolitą masę. W dużym garnku zagotowujemy 3 l wody.
Formujemy w rękach knedle z morelami, tak by miały kulisty kształt. Wkładamy je do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotujemy na średnim ogniu, aż wypłyną, a po wypłynięciu gotujemy je jeszcze 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Polewamy masłem i posypujemy cukrem. Możemy podawać też z miodem.
Odsmaż knedle- będą jeszcze lepsze
Knedle, które będziemy odsmażać na następny dzień będą jeszcze smaczniejsze. Smak moreli będzie bardziej wyrazisty i słodki. Warto zrobić więcej knedli, bo właśnie te odsmażane cieszą się największą popularnością i znikają w mgnieniu oka.
Dodatek kaszy manny sprawia, że ciasto na knedle jest delikatne i aksamitne i nie rozpada się w czasie gotowania. Można knedle podać też z jogurtem naturalnym. To bardzo proste danie w przygotowaniu. Polubi je cała rodzina. Pisaliśmy o knedlach z bryndzą. Podawaliśmy też przepis na knedle ze śliwkami.
Źródło: kuchnianawzgorzu.pl, YouTube/@BabciaEwaGotuje