Strzelająca wątróbka już nigdy nie pobrudzi ci kuchni. Dopilnuj tylko 2 szczegółów
Lubisz wątróbkę? Jeśli tak i dodatkowo sam ją przygotowujesz, to wiesz, że potrafi ona przysporzyć pewnych problemów. Wątróbka podczas smażenia pryska i strzela. Co zrobić, by temu zapobiec? Wystarczy pamiętać o dwóch kwestiach podczas jej przyrządzania.
Wątróbka, czyli pryskający problem na patelni
Wątróbkę można uznać za danie dość kontrowersyjne. Potrafi ona dzielić Polaków. Część osób za nią przepada i nie wyobraża sobie, żeby nie jeść jej np. z jabłkami. Inni natomiast nie znoszą jej zapachu i smaku. Dla nich zjedzenie wątróbki byłoby karą.
Jednak skupmy się na osobach, które lubią jeść wątróbkę. Wiadomo, że jej przygotowanie wiąże się z pewnymi problemami podczas smażenia. Pryskanie i strzelanie to prawdziwe kulinarne wyzwanie. A pobrudzona kuchnia, to normalka po przyrządzeniu wątróbki. Jak zapobiec temu problemowi? Musisz pamiętać o dwóch kwestiach.
Przepis na cukinię po indyjsku dostałam od koleżanki. Słoiki z tym przetworem opróżniamy przed zimąSposób Tomasza Strzelczyka na pryskającą wątróbkę
Znany kucharz, Tomasz Strzelczyk zdradził, co zrobić, by wątróbka nie strzelała podczas smażenia. Wątróbkę musisz oczyścić, pokroić i przełożyć do miski. Zalej ją wrzątkiem i zostaw w nim na 3 minuty. Następnie osusz ją ręcznikiem papierowym.
Teraz możesz zacząć ją smażyć. Obtocz wątróbkę w mące i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Ważne jest, żeby wątróbka była całkowicie sucha. Bardzo częstym błędem jest jej nakłuwanie widelcem w czasie smażenia. To powoduje, że zaczyna pryskać. O oparzenie się w takiej sytuacji nie jest trudno.
Dobrym sposobem na uniknięcie strzelającej wątróbki jest położenie jej na rozgrzanej, suchej patelni. Tłuszcz należy dodać dopiero, gdy wątróbka dokładnie się osuszy.
Użyj łopatki lub specjalnych sczypiec
Do przewracania wątróbki na patelni użyj lepiej łopatki lub specjalnych szczypiec. Gdy wątróbka będzie usmażona, przełóż ją na ręcznik papierowy i podawaj osączoną.
Warto pamiętać, że 3 minuty smażymy wątróbkę, żeby była krwista. Jeśli chcemy jednak bardziej wysmażoną, to smażymy ją 5 minut. Pamiętajmy, żeby wątróbka zachowała swoją strukturę i była w nienaruszonych widelcem kawałkach, a nie będzie strzelać. Przed podaniem można ją oprószyć solą.
Źródło: pysznosci.pl, mojegotowanie.pl