Smakosze.pl Przepisy Moja mama robi ten obiad, kiedy ma mało czasu. Jeśli o mnie chodzi, mógłbym go jeść codziennie
Fot. YouTube/Köstliche Hausrezepte

Moja mama robi ten obiad, kiedy ma mało czasu. Jeśli o mnie chodzi, mógłbym go jeść codziennie

25 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Każdy z nas uwielbia dania, które robi się szybko, a w dodatku są smaczne. Właśnie takie jest danie z przepisu mojej mamy. Spróbuj go raz, a sama się przekonasz. Założę się, że każdy poprosi o dokładkę.

Szybki obiad mojej mamy

Ten przepis na szybki obiad mojej mamy jest genialny. Nie tylko ze względu na czas przygotowania, ale też ze względu na niezwykły smak. W dodatku potrzebne składniki nie kosztują wiele. Nie wiem, czy można chcieć czegoś więcej.

Z tego przepisu zrobisz naprawdę smakowitą zapiekankę. Taki szybki obiad to wybawienie w obecnych zabieganych czasach. Jest jednak tak smaczny, że mógłbym go jeść niemal nieustannie. Poniżej wyjaśnię ci wszystko krok po kroku.

krojenie ziemniaków.jpg
Fot. YouTube/Köstliche Hausrezepte
Przepis na tę sycącą zupę znalazłem w internecie. Już wiem, co pysznego zrobię z niedzielnego rosołu
Wiemy, na co chorował Grzegorz Majda z „Zielonego Pogotowia"

Tego potrzebujesz do przyrządzenia tego szybkiego obiadu

Składników do przygotowania tego obiadu dla całej rodziny nie ma zbyt wiele. Dzięki temu nie musisz wydawać na niego krocia. Zresztą sama spójrz na listę poniżej i przekonaj się sama. Podobny przepis znajduje się na kanale Köstliche Hausrezepte , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 200 g śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 100 g sera w kostce
  • ok. 300 g ulubionej kiełbasy
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • oliwa
  • mielona papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • pieprz
  • sól

Przepis na szybki obiad

Ziemniaki obierz, a następnie pokrój je w plastry o grubości 5 milimetrów . Pokrojone przełóż do naczynia żaroodpornego.

Przypraw je pieprzem, solą, mieloną papryką oraz granulowanym czosnkiem. Skropl ziemniaki oliwą i wymieszaj. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.

Do miski wbij jajka i wymieszaj je. Dodaj śmietanę oraz posiekany szczypior. Pomidory koktajlowe pokrój w kostkę i włóż je do miski. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na jednolity sos. Przelej go do naczynia z upieczonymi ziemniakami i rozprowadź równomiernie.

Kiełbasy pokrój w cienkie plastry i ułóż je na ziemniakach. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posyp nim wierzch.

Całość piecz przez maksymalnie 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową zapiekankę krój na kawałki i gotowe. Sprawdź przepis na szybkie śniadanie oraz dowiedz się, czym farbować pisanki .

sos do zapie.jpg
Fot. YouTube/Köstliche Hausrezepte
Czy w Wielką Sobotę obowiązuje post? Stanowisko Kościoła nie pozostawia wątpliwości
Bosacka wzięła do ręki chrzan i powiedziała, co myśli. Każdy powinien o tym wiedzieć przed świętami
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy