Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na tę sycącą zupę znalazłem w internecie. Już wiem, co pysznego zrobię z niedzielnego rosołu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.03.2024 12:16

Przepis na tę sycącą zupę znalazłem w internecie. Już wiem, co pysznego zrobię z niedzielnego rosołu

Zupa z fasoli z kiełbasą
Fot. youtube.com/DamianKuchniaodKuchni

Ten błyskawiczny przepis zmienia bulion w zupę pełną dodatków i smaku. Jest tak treściwa, że starczy za cały obiad. Można przygotować ją na każdym wywarze, a najlepiej użyć pozostałego po niedzieli rosołu. Ja już nastawiłem swój garnek, a ty?

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa według tego i podobnych przepisów ma w sobie coś zbliżonego do zalewajki. Chodzi o sposób, w jaki przygotowujemy do niej wkładkę mięsną, przysmażając i wytapiając boczek, kiełbasę czy – czasem podstarzałe – wędliny. To sposób na świetną, pełną w smaku i bogatą zupę niewielkim kosztem.

Nosząc się z zamiarem przygotowania takiej zupy należy koniecznie pamiętać o namoczeniu fasoli w wodzie. Najlepiej, jeśli spędzi ona w kąpieli całą noc. Poza tym szczegółem zupa taka jest niezwykle szybka w przygotowaniu.

fasola i smażony boczek
Fot. youtube.com/DamianKuchniaodKuchni
Czy w Wielką Sobotę obowiązuje post? Stanowisko Kościoła nie pozostawia wątpliwości

Gotujemy fasolową

Ilustracje do tego tekstu zaczerpnęliśmy z kanału Damian – Kuchnia od kuchni. Autor używa tam bulionu z własnej roboty kostki bulionowej. Oczywiście najpełniejsza w smaku taka zupa wychodzi na domowym rosole.

Składniki

  • 1 ½ l bulionu lub rosołu
  • ½ kg fasoli Jaś
  • ½ kg ziemniaków
  • Ok. 200 g wędzonego boczku
  • Ok. 200 g kiełbasy, ewentualnie wędlina lub okrawki do podsmażenia
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • Liście laurowe, ziele angielskie
  • Sól, pieprz

Gotujemy zupę fasolową

Fasolę namaczamy przez noc w zimnej wodzie. Odlewamy ją z garnka, nalewamy świeżej wody, dodajemy 2-3 liście laurowe i 5-6 ziaren ziela angielskiego i gotujemy, aż będzie miękka.

Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z dużą szczyptą soli i łyżką majeranku i ucieramy na pastę, a następnie odstawiamy do przegryzienia. 

Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler kroimy drobniej. Wszystkie składniki wrzucamy do bulionu lub rosołu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości.

Kiełbasę kroimy w półplasterki, a boczek w kostkę. Boczek wrzucamy na zimną patelnię, wysmażamy, a w czasie smażenia dodajemy połowę kiełbasy. Pozostałą porcję kiełbasy wrzucamy prosto do wywaru warzywnego. Boczek i kiełbasę trzymamy na ogniu, aż staną się złociste.

Kiedy fasola jest już miękka, przekładamy ją do gotującej się zupy. Dodajemy do niej zawartość patelni, dokładnie płucząc ją zupą, by do garnka dostał się cały tłuszcz. 

Do zupy dodajemy pastę z czosnku i majeranku. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy słodką paprykę i gotujemy jeszcze przez chwilę, żeby smaki się połączyły.

Wypróbuj też przepisy na ciasto oreo bez pieczenia i focaccię – doskonały chleb do kolacji.

kostka rosołowa Damiana
Fot. youtube.com/DamianKuchniaodKuchni