Smakosze.pl Przepisy Moja mama wkłada tak przygotowane „mielone inaczej” do piekarnika. W pierwszy dzień świąt rodzina się zachwyca
Materiały własne

Moja mama wkłada tak przygotowane „mielone inaczej” do piekarnika. W pierwszy dzień świąt rodzina się zachwyca

20 grudnia 2023

Kiedy poprosiłem mamę o ten przepis, zapisała mi go na kartce zatytułowanej „Mielone inaczej”. Niech więc tak będzie – bo faktycznie robi je inaczej. Sekretem jest to, jak mięso połączone jest, a właściwie nie połączone, z dodatkami.

Mielone inaczej – pieczone w piekarniku

Przywykliśmy do tego, że mielone mięso należy najpierw połączyć z kilkoma innymi składnikami, takimi jak choćby surowe jajka, a następnie usmażyć. Jeśli smażymy samo surowe mięso, właściwie powinniśmy może nazywać to bardziej hamburgerami. Ale w tej wersji mojej mamy kotlety “rehabilitują się” dodatkami, w które je ubieramy.

Ciekawą potrawą czyni je też fakt, że nie są smażone. Dziś, kiedy coraz więcej mówimy o zdrowym jedzeniu, powinniśmy właśnie więcej piec, a mniej smażyć. I tak właśnie robi moja mama.

Projekt bez nazwy-7.jpg
fot. Canva
Babcia Bronia dodawała go do wody i piła po Wigilii. Nic lepszego nie wymyślono na przejedzenie

Pieczone kotlety mielone

Moja mama robi więc te nietypowe kotlety w piekarniku. Wszyscy uwielbiamy je ze względu na dodatki, którymi przykrywa kotlety przed pieczeniem. Niezwykłą przyjemnością dla podniebienia jest ciągnący się ser. Warto też jednak zwrócić uwagę, w jakiej postaci w tym „mielonym inaczej” występuje jajko.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 4 jajka
  • 2 pomidory
  • 0,25 kg sera żółtego
  • Łyżka majonezu
  • Sól, pieprz

Mielone inaczej – przepis na mielone w piekarniku

Mięso rozdrobnić w misce i doprawić solą i pieprzem. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Zetrzeć też ser, dodać pomidory pokrojone w kostkę i wymieszać razem dodając majonez.

Z mięsa uformować kulki, spłaszczyć je na grube „placki” i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Na wierzch każdego kotleta ułożyć pierzynkę z wymieszanej w misce masy.

Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni i podawać niezwłocznie . Jeśli podoba ci się ten szybki przepis, sięgnij też po zapiekankę z resztek , a jako dodatek wypróbuj pieczarek z przepisu Strzelczyka .

przepis na mielone inaczej.jpg
Materiały własne
Śledzie ostatniej szansy. Z tymi przepisami spokojnie zdążysz przed wigilią
Żaden barszcz, żadna grzybowa. Ta zupa bije je na głowę, moja babcia zawsze robiła ją na święta
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy