Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden barszcz, żadna grzybowa. Ta zupa bije je na głowę, moja babcia zawsze robiła ją na święta
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.12.2023 15:33

Żaden barszcz, żadna grzybowa. Ta zupa bije je na głowę, moja babcia zawsze robiła ją na święta

Zupa rybna na święta
YouTube / @swojskiejedzonko

Karp jest królem wigilii jak lew królem puszczy, dlaczego więc, nie uczynić go też głównym bohaterem zupy? Ten przepis na zupę rybną z karpia jest prosty. Jego efekt idealnie odnajdzie się na wigilijnym stole.

Zupa z karpia idealna na Święta

Przepisem na zupę rybną z karpia podzieliła się na swoim kanale na youtubie Swojskie Jedzonko kucharka Kasia. Uczy nas, jak wykorzystać karpia od głowy do ogona, gotując z niego smakowitą zupę.

Atutem tego przepisu jest to, że oprócz całego karpia, wykorzystamy też głowy 3-4 ryb, których bardziej jadalne części trafią do innych potraw. Dlatego zupa ta ma dodatkową funkcję wykorzystywania resztek kuchennych.

Projekt bez nazwy-29.jpg
fot. Canva
W tym roku zamiast karpia usmażę tę rybę. Jest smaczniejsza, o wiele zdrowsza i ma mniej ości

Zupa rybna z karpia

Pewnym wyzwaniem w przygotowaniu tej zupy będzie filetowanie karpia. Warto zaopatrzyć się w dobry nóż, by okroić całe dobre mięso i zostawić na boku, kiedy na korpusach i głowach gotować będziemy filety, a potem – by pozbyć się także skóry z tuszek.

Składniki

  • 1 duży karp
  • 3-4 głowy karpia
  • 3-4 ziemniaki
  • zestaw włoszczyzny
  • 1 cebula
  • gałka muszkatołowa i liście laurowe
  • masło i olej do smażenia
  • śmietana kremówka do zabielenia, natka pietruszki do dekoracji

Zupa rybna – przygotowanie krok po kroku

Karpia dokładnie filetujemy. Korpus i pozostałe głowy umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą i gotujemy wywar z gałką muszkatołową i kilkoma liśćmi laurowymi. W międzyczasie zdejmujemy skórę z filetów i także wrzucamy do gotowania. 

Marchewkę, pietruszkę, po kawałku pora i selera, cebulę oraz ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na maśle. Po czasie część kostki dodajemy warzywnej, żeby też się podsmażyła.

Bulion rybny przelewamy przez sitko do drugiego garnka i postawić na ogniu. Dodajemy warzywa – zarówno te smażone, jak i nie. Wszystko gotujemy przez 10 minut. Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę filety z karpia. Warto jeszcze raz sprawdzić, czy nie ma w nich ości

Gotujemy je przez kolejny kwadrans. Na koniec dodajemy ugotowane mięso obrane z korpusów. Zupa rybna jest już gotowa, ale można ją jeszcze zabielić odrobiną śmietany. Najlepiej podawać ją posypaną natką pietruszki.

Jeżeli oprócz zupy z ryb podajesz także smażone, pamiętaj o wskazówkach co do panierowania ich. A oprócz zupy rybnej możesz też podać barszcz czerwony według wskazówek Magdy Gessler.

Projekt bez nazwy-30.jpg
fot. Canva