Moja rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. „Jesienna fantazja” smakuje cudownie i zawsze wychodzi
Czy szukacie pysznego deseru na jesień? Polecam doskonałe ciasto jesienne fantazja. Ten deser smakuje cudownie i zawsze wychodzi. Połączenie musu jabłkowego, biszkoptu i karmelizowanych ciasteczek wprost zachwyca. Moja rodzina uwielbia ciasto jesienna fantazja.
Ciasto jesienna fantazja, czyli niebo w gębie
Czy lubicie mieć w domu zawsze coś pysznego na deser? W moim domu to konieczne. Rodzina zawsze chciałaby zjeść coś pysznego po obiedzie. Jeśli tak, jak ja i moi bliscy jesteście łasuchami, to musicie spróbować ciasta jesienna fantazja.
Gwarantuję, że nie będziecie mogli się oprzeć temu pysznemu deserowi. Delikatny mus z jabłek, biszkopt i karmelizowane ciasteczka sprawią, że ciasto jesienna fantazja szybko zniknie z talerzyków . Nie ma się co dziwić, bo jest cudowne w smaku i zawsze wychodzi.
Jak zrobić ciasto jesienna fantazja?
Składniki:
- 4 jajka
- ⅓ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki mąki tortowej
- 2 kg jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- sok z cytryny
- 1 litr mleka
- 200 g masła
- ½ szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 2 budynie śmietankowe
- ½ szklanki mąki tortowej
- 2 żółtka
- 300 g orzechów włoskich
- 5 łyżek miodu
- 100 g masła
- łyżka cukru pudru
- ciasteczka karmelizowane lub korzenne
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek i białka miksujemy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka i dalej miksujemy . Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i biszkopt pieczemy ok. 20 minut. Teraz przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i prażymy w garnku przez 15 minut.
Ciasto jesienna fantazja, czyli będzie pysznie!
Do jabłek dodajemy sok z cytryny i galaretki cytrynowe. Dokładnie mieszamy i gorącą masę przekładamy na biszkopt. Wyrównujemy i na masie jabłkowej układamy ciasteczka . Teraz przygotowujemy masę budyniową. Do garnka wlewamy 750 ml mleka, cukier waniliowy i masło. Wszystko gotujemy. Do miski wsypujemy budynie śmietankowe, ½ szklanki mąki tortowej, ½ szklanki cukru, 250 ml mleka i 2 żółtka.
Mieszamy i tę masę wlewamy na gotujące się mleko. Cały czas mieszamy i gęstą masę wykładamy na ciasto. Na koniec robimy polewę z orzechów, czyli orzechy mieszamy na patelni z masłem, cukrem pudrem i miodem. Dodajemy na ciasto, a gdy wystygnie, wkładamy je do lodówki na całą noc . Pisaliśmy o pysznym cieście z coli. Podawaliśmy przepis na znakomitą szarlotkę.
Źródło: YouTube/@smakikatrin