Smakosze.pl

YouTube/@mangiareuewki

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne

28 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Orzechy włoskie to pyszny składnik wielu ciast i deserów. Można je też dodawać do mięs, makaronów i naleśników. Jednak jak przygotować orzechy przed ich przechowywaniem? Ważne jest użycie piekarnika. Dowiedz się, dlaczego warto to zrobić. 

Orzechy włoskie, czyli smak i zdrowie

Orzechy włoskie lubimy za ich smak. Jednak warto pamiętać, że to jedne z najzdrowszych orzechów na świecie. Ich jedzenie dostarczy nam błonnika i kwasów omega-3. Orzechy włoskie poprawiają pracę na naszego mózgu i warto po nie sięgać podczas intensywnej nauki.

Orzechy włoskie są smacznym dodatkiem do rozmaitych potraw, deserów, czy sosów. Jednak jak suszyć orzechy włoskie w piekarniku? To ważna czynność przed przyrządzeniem i w późniejszym wykorzystaniu orzechów włoskich w kuchni. Ten sposób jest istotny w przechowywaniu orzechów. Sprawdź, jak suszyć orzechy włoskie w piekarniku. 

undefined
YouTube/@mangiareuewki
pierzoka

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie

CZYTAJ DALEJ

Jak przechowywać orzechy włoskie?

W jaki sposób przechowywać orzechy włoskie, by nam najdłużej służyły? Zanim trafią do różnych potraw, muszą przecież być w jak najlepszym stanie. Zależy nam, by zachować smak i aromat orzechów włoskich. Orzechy włoskie najpierw należy wysuszyć. Wtedy właśnie możemy przechowywać je przez długi czas.

Jak przechowywać orzechy włoskie? Możemy je trzymać w kartonie lub w woreczku z materiału. Ważne jest, by mogły oddychać. Do takiego woreczka wkładamy liście laurowe, które odstraszają mole spożywcze. 

Blacha i piekarnik, czyli suszymy orzechy

Zdarza się, że orzechy włoskie są mokre, dlatego warto je najpierw wysuszyć w piekarniku. Urządzenie nastawiamy na 60 stopni, włączamy termo obieg i uchylamy drzwiczki piekarnika. To sprawi, że pozbędziemy się wilgoci z orzechów włoskich. Suszenie orzechów w piekarniku jest sprawdzonym i skutecznym sposobem przed ich przechowywaniem. 

Orzechy włoskie nie mogą się ugotować, dlatego należy kontrolować ich suszenie w piekarniku. Potem możemy je przełożyć do kartonu, koszyka lub woreczka z materiału. Tak wysuszone orzechy włoskie zachowają swoje wartości, smak i aromat. Będą smacznym dodatkiem do wielu potraw. Pisaliśmy o tym, dlaczego warto wrzucić orzechy włoskie do wrzątku. Radziliśmy też, co zrobić z zielonych orzechów włoskich. 

orzechy
YouTube/@mangiareuewki
Śniadanie z płatkami owsianymi

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny

CZYTAJ DALEJ
Naleśniki z piekarnika

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >