Smakosze.pl Przepisy Moja rodzina pokochała to ciasto. Sekret jego smaku tkwi w nadzieniu
youtube.com/@lieblingsdesserts

Moja rodzina pokochała to ciasto. Sekret jego smaku tkwi w nadzieniu

17 lutego 2024

To fenomenalne ciasto bez pieczenia wygląda obłędnie dzięki prostemu trikowi. Chodzi o szczególne ułożenie składników, które sprawia, że po przekrojeniu naszym oczom ukazują się niezwykłe wzory.

To ciasto bez pieczenia wygląda pięknie

Przedstawiamy ciasto bez pieczenia, w którym śmietanowo jajeczna masa poprzecinana jest barwnymi plamami i ciemnymi liniami. Za ten niezwykły wygląd odpowiada bardzo prosta technika. Polega ona na przygotowaniu naleśnikowych sakiewek, w których układamy inne składniki.

Mimo że brzmi to dość skomplikowanie, tak naprawdę ciasto jest proste, choć może być nieco czasochłonne w przygotowaniu. Rezultat usprawiedliwia jednak chwilę poświęconą w kuchni , a warto ją poświęcić, bo efekt ten jest gwarantowany.

układanie sakiewek w cieście
youtube.com/@lieblingsdesserts
Wrzucam wszystko na jedną patelnię i po chwili mam cudowny obiad. Ten makaron to hit w moim domu

Ciasto na bazie naleśników

W farszu tego ciasta zatopione powinny być owoce. W zależności od pory roku możemy użyć dowolnych, a zimą – kandyzowanych lub nawet suszonych . Zdjęcia zaczerpnęliśmy z kanału Lieblingsdesserts, którego autorzy używają pokrojonych w kostkę brzoskwiń z puszki i namoczonych we wrzątku drylowanych wiśni.

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 2 jajka
  • 20 g cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • Szklanka mleka
  • 30 ml oleju roślinnego
  • 10 g cukru lub aromatu waniliowego
  • Szczypta soli

Składniki masy kremowej

  • 900 g gęstego jogurtu lub skyru
  • 240 ml śmietany kremówki
  • 200 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego lub aromat waniliowy
  • 10 g żelatyny
  • Owoce sezonowe lub kandyzowane

Przygotowanie ciasta

Rozbijamy jajka i cukier lub aromat waniliowy na gładką jajeczną masę. Dodajemy mleko, a następnie mąkę i kakao. Do jednolitego ciasta dodajemy olej i 200 ml gotowanej wody w temperaturze pokojowej. Ciasto przecieramy przez sitko i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło. Smażymy kakaowe naleśniki o średnicy przekraczającej wielkość formy , w której będziemy przygotowywać ciasto. Naleśniki przycinamy, by miały równe brzegi i dobrze mieściły się w formie.

W części śmietanki rozrabiamy żelatynę. Jeśli używamy brzoskwiń lub ananasa z puszki, możemy rozpuścić ją w zalewie z tych owoców . Jogurt dokładnie mieszamy ze 150 g cukru pudru i cukrem lub aromatem waniliowym. Śmietanę kremówkę ubijamy z pozostałą częścią cukru pudru, aż będzie puszysta. Łączymy obie masy. Żelatynę hartujemy dwiema łyżkami ciasta, a następnie przelewamy do całości i dokładnie mieszamy.

Okrągłą formę okładamy wysoką folią rantową. Na dno układamy pierwszy naleśnik i przykrywamy niezbyt grubą, ok. centymetrową warstwą śmietankowej masy . Przykrywamy kolejnym naleśnikiem i nakładamy kolejną warstwę masy. Przygotowujemy trzy takie warstwy i odstawiamy do zastygnięcia.

Odkładamy na bok jeszcze 1-2 naleśniki, a pozostałe układamy w miseczkach tak, by utworzyć sakiewki . Wypełniamy je śmietankową masą, dokładając do nich owoce. Następnie zamykamy sakiewki i układamy je jedna obok drugiej w formie. Mogą być ułożone chaotycznie, wtedy linie w gotowym cieście będą miały bardziej nieoczekiwany przebieg.

Naleśnikowe sakiewki zalewamy masą pilnując, by ta dostała się także w zakamarki . Przysypujemy owocami i przykrywamy jeszcze jedną albo dwiema warstwami naleśników i śmietany. Na wierzch wykładamy ostatnią porcję śmietankowej masy i odstawiamy do lodówki na noc, by ciasto stężało. Po wyjęciu można udekorować je czekoladą lub ułożyć na nim owoce i zalać galaretką , by dodać jeszcze trochę koloru.

Wypróbuj też przepisy na ciasto bez pieczenia na herbatnikach i chleb bez mąki ani jajek pieczony w słoiku .

mieszki z naleśników
youtube.com/@lieblingsdesserts
Niedawno wypróbowałem przepis na tę sałatkę. Jest tak dobra, że podam ją na Wielkanoc
Ta sałatka bije na głowę zwykłą jarzynową. Nie uwierzysz, co się do niej dodaje zamiast ziemniaków
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy