Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami. Robi się łatwo
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.02.2024 15:54

Pyszne ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami. Robi się łatwo

ciasto bez pieczenia
youtube.com/@orchideli

Kilka prostych składników zmieszanych w garnku wystarczy, by przygotować to efektowne i pyszne ciasto. Jego przygotowanie – jak to często bywa z ciastami bez pieczenia – zajmuje dosłownie chwilę.

Pyszne ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami

Największy problem z ciastami bez pieczenia polega często na tym, że… trzeba cierpliwie czekać, aż będzie można zacząć je jeść. To oczywiście dobra wiadomość. Często przygotowując obiad nie mamy czasu na jeszcze jeden trudny przepis. Tymczasem z takimi prostymi „drogami na skróty” ułatwiamy sobie życie, nie rezygnując ze świetnych efektów.

Cała uroda tego ciasta polega na odpowiednim wykorzystaniu półproduktów. Używamy tu kupnych biszkoptów, masy zagęszczonej budyniem z torebki, brzoskwiń z puszki i gotowej polewy czekoladowej, dzięki czemu w kilka minut osiągamy efekt wyglądający na godziny cierpliwej pracy.

polewa na cieście
youtube.com/@orchideli
Wrzucam wszystko na jedną patelnię i po chwili mam cudowny obiad. Ten makaron to hit w moim domu

Ciasto z brzoskwiniami

W naszym przepisie wykorzystujemy gotową polewę czekoladową. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by budyniowe ciasto posypać kakao. Albo – jak autorka kanału Orchideli, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje – użyć czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i zmieszanej ze śmietaną kremówką.

Składniki

  • Ok. 350 g biszkoptów typu „kocie języczki”
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • ½ kg mascarpone
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1-2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • 100 g masła
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 150 g polewy czekoladowej

Przygotowujemy ciasto z brzoskwiniami bez pieczenia

Wszystkie składniki oprócz polewy, biszkoptów i brzoskwiń umieszczamy w garnku na małym ogniu i, ciagle mieszając, powoli podgrzewamy. Składniki rozpuszczą się w miarę podgrzewania, a następnie zaczną gęstnieć, zmieniając się w budyniową masę. Kiedy będą równomiernie połączone i na tyle płynne, by dało się je wylać do formy, odstawiamy garnek z palnika do lekkiego przestudzenia.

Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy według uznania – w grubsze półplasterki lub w dość drobną kostkę. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy w niej warstwę herbatników. Na nie wykładamy połowę brzoskwiń z puszki i zalewamy połową masy. Warstwę budyniową dokładnie rozprowadzamy szpatułką.

Na budyniu układamy kolejną warstwę herbatników i powtarzamy pozostałe czynności. Kiedy druga warstwa budyniu jest już wyrównana, ciasto wędruje do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu polewamy je polewą czekoladową lub posypujemy kakao i dekorujemy według uznania.

Wypróbuj też przepisy na doskonały krupnik na podrobach i domowy chleb.

brzoskwinie i herbatniki
youtube.com/@orchideli