Smakosze.pl Przepisy Moja rodzina szaleje za bułeczkami gyros. Zawsze piekę więcej niż jedną blaszkę
YouTube/@Kulinarne przygody

Moja rodzina szaleje za bułeczkami gyros. Zawsze piekę więcej niż jedną blaszkę

19 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie kupuj słonych bułeczek. Dużo lepiej zrobić je samemu według tego przepisu. Z nim wychodzą tak pyszne, że cała moja rodzina je uwielbia. Upiecz i przekonaj się sama.

Smaczne bułeczki które zachwycają

Moja rodzina pokochała te bułeczki od pierwszego razu. Znikają tak szybko, że muszę piec więcej niż jedną blachę. Ich smak zawdzięczam pysznemu nadzieniu z przyprawą gyros.

W dalszej części artykułu podzielę się z tobą przepisem, abyś i ty mogła zrobić je dla swojej rodziny. Gwarantuję ci, że będą zachwyceni. Ty też będziesz musiała piec sporą ilość tych bułeczek. Znikają od razu po upieczeniu.

piokrojony kurczak.jpg
Canva/@zstockphotos
Taki sernik robi moja babcia. Nigdy nie jadłem lepszego ciasta

Co będzie ci potrzebne?

Do przygotowania tych bułeczek będziesz potrzebowała składników z tej listy. Sprawdź ją dokładnie i nie zapomnij o żadnym potrzebnym produkcie. Podobny przepis znajdziesz na kanale Kulinarne przygody, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • 350 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 5 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 pierś z kurczaka
  • 50 g masła
  • 2 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • przyprawa gyros
  • pieprz
  • sól

Przepis na bułeczki z gyrosem

Zacznij od podgrzania 250 mililitrów mleka. Ma być ciepłe, ale nie gorące . Dodaj pokruszone drożdże i wsyp cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Mąkę przesiej do miski. Wbij jajko. Wlej 100 mililitrów mleka i roztopione masło . Dodaj szczyptę soli. Wlej rozczyn z drożdży. Całość dokładnie wymieszaj . Kiedy składniki się połączą, zagnieć ciasto . Odstaw je na godzinę.

Pierś z kurczaka umyj, oczyść, a następnie pokrój w drobną kostkę . Mięso dopraw pieprzem, solą oraz przyprawą gyros. Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj zamarynowane mięso .

Pieczarki obierz i pokrój w małą kostkę. Podsmaż razem z mięsem. Kiedy będzie gotowe, przełóż do miski. Wsyp odcedzoną kukurydzę. Na dużych oczkach tarki zetrzyj ser i wsyp go do miski. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Z ciasta uformuj wałek i podziel go na 12 części . Z każdej uformuj okrągły placek. Na środku układaj farsz. Następnie sklej bułeczki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek posmaruj żółtkiem. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni . Gotowe bułeczki zostaw do ostygnięcia, a potem patrz, jak błyskawicznie znikają.

ciasto.jpg
YouTube/@Kulinarne przygody

Mieszam paprykę z cebulą i zalewam je tym sosem. Prosta surówka smakuje lepiej, niż w restauracji
Wymieszaj jogurt z solą i wstaw do lodówki. Następnego dnia przetrzesz oczy ze zdumienia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy