Moja sałatka śledziowa to hit każdego spotkania. Nie wyobrażam sobie nie podać jej na święta
Co jest najlepsze w przyjmowaniu gości? Moment, kiedy chwalą podany poczęstunek. Od kiedy podaję moją niebanalną sałatkę śledziową, komplementom przy stole nie ma końca. W takiej uroczystej formie będzie idealna na święta.
Najlepsza sałatka wigilijna
Sałatka śledziowa to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. Nic nie szkodzi jednak na przeszkodzie, by przyrządzić ją w innej formie, niż klasyczna. Przedstawiona w poniższym przepisie sałatka śledziowa nie ma sobie równych. Dla wielu osób, które jej próbowały jest lepsza niż ryba po grecku i inne sałatki wigilijne.
Tajemnicą mojej sałatki wigilijnej ze śledziami jest ułożenie jej na krakersach. Słone ciasteczka doskonale komponują się z rybą. Czytaj dalej, a poznasz nie tylko przepis , ale też niezbędne do jego przygotowania składniki. Nieprędko zrobisz sałatkę śledziową inaczej.
Z czego składa się sałatka wigilijna?
Poniżej znajdziesz składniki śledziowej sałatki wigilijnej. Wymieszaj je i stwórz z niej warstwy z użyciem krakersów. Podobną sałatkę znajdziesz na kanale Swojskie jedzonko w serwisie YouTube. Stamtąd też pochodzą zdjęcia ilustrujące przepis.
Składniki:
- 6 filetów śledzi
- 36 krakersów
- 450 g pieczarek
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 250 g żółtego sera w kostce
- 1 pęczek szczypioru
- 4-5 łyżek majonezu
- olej
- pieprz
- sól
Sałatka śledziowa – przepis
Przygotowanie sałatki rozpocznij od obrania i pokrojenia pieczarek w drobną kostkę. Podsmaż je na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia przypraw grzyby pieprzem, solą i wymieszaj. Odstaw na bok.
Jajka drobno pokrój i wsyp do miski. Dodaj drobno posiekany szczypior oraz pokrojone w kostkę śledzie. Do miski dołóż dwie łyżki majonezu, a całość przypraw pieprzem, solą i dokładnie wymieszaj składniki.
Na desce rozłóż 12 krakersów w rzędach 3x4. Wyłóż na nich większą ilość sałatki. Przykryj je kolejną warstwą krakersów .
Ser zetrzyj na małych oczkach tarki i wsyp go do miski. Dodaj pieczarki oraz kolejne 2-3 łyżki majonezu. Wymieszaj składniki i wyłóż je na krakersach.
Pieczarki przykryj ostatnią warstwą krakersów. Na wierzchu rozłóż resztę masy śledziowej. Całość odstaw do lodówki , najlepiej na całą noc, aby ciastka zmiękły. Po tym czasie gotowa jest do podania.
Sprawdź także przepis na wigilijne pierogi oraz dowiedz się, co wywołało szok w tatrzańskiej restauracji .