Biorę płatki owsiane i mieszam je z jajkami. Wciąż nie mogę uwierzyć, jakie to pyszne
Masz już dość kanapek na śniadanie? W takim razie ten przepis jest właśnie dla ciebie. Poznaj go i przygotuj śniadanie bez chleba. Danie na pewno ci się spodoba i będziesz robiła je prawie każdego poranka. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.
Wyborne śniadanie bez chleba
Śniadanie to jeden z ważniejszych posiłków w ciągu dnia. To właśnie ono dostarcza nam niezbędnej energii do funkcjonowania o poranku. W dodatku dzięki pierwszemu posiłkowi możemy łatwiej się skoncentrować i być bardziej wydajni w pracy. Poznaj przepis na śniadanie bez chleba i przygotuj prawdziwą ucztę dla całej rodziny.
Dopóki nie zrobisz placków z płatków owsianych własnoręcznie, nie uwierzysz, że można wyczarować je z kilku prostych składników. Śniadanie bez chleba ma także tę zaletę, że przygotowuje się je łatwo i szybko, a to przecież to bardzo ważne przy nawale porannych obowiązków. O tym, jak przygotować placki z płatków owsianych, dowiesz się z dalszej części tekstu.
Ta prosta surówka to przebój każdego obiadu. Sam zjadam prawie całą miskę, taka dobra
Śniadanie bez chleba z nietypowych składników
Śniadanie bez chleba powstaje z kilku niedrogich składników. Najważniejsze są płatki owsiane i jajka. Danie nie byłoby jednak smaczne, gdyby nie inne produkty. Nie ma ich wiele, o czym przekonasz się, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Cooking Everyday, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 30 g sera żółtego
- ¼ pęczka natki pietruszki
- oliwa
- mielona słodka papryka
- pieprz
- sól
Przepis na śniadanie bez chleba
Płatki owsiane przesyp do miski. Zalej je mlekiem i pozostaw do namoczenia. Następnie wbij jajka i dokładnie wymieszaj składniki.
Powstałą masę przypraw słodką papryką, pieprzem oraz solą. Dodaj także starty ser oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość ponownie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej oliwę. Nakładaj ciasto, a następnie równomiernie je rozprowadź. Placka smaż z dwóch stron, do momentu zarumienia na brązowy kolor. Podawaj na śniadanie, najlepiej w towarzystwie świeżych warzyw.
Sprawdź także, co przygotować na Boże Narodzenie oraz przeczytaj, co Magda Gessler powiedziała o finale Masterchef'a.