Smakosze.pl Przepisy Moja siostra na ostatki zawsze przynosi tę sałatkę. Wygląd i smak zniewala, w końcu mam na nią przepis
youtube.com/@smacznedania

Moja siostra na ostatki zawsze przynosi tę sałatkę. Wygląd i smak zniewala, w końcu mam na nią przepis

12 lutego 2024

Oto prosta, niezwykle efektowna sałatka z efektownymi „ślimaczkami”. Jej niecodzienna dekoracja wywołuje takie wrażenie, że wszyscy proszą o przepis. Można się zdziwić, jak łatwa jest w przygotowaniu. Sprawdzi się na co dzień i od święta.

Sałatka z kurczakiem

Jeśli prawdą jest, że jemy nie tylko ustami, lecz także oczami, to ta sałatka syci podwójnie. Jest pożywna, bo chude mięso z piersi kurczaka występuje w niej razem z warzywami. Wygląda też zachwycająco dzięki niecodziennemu zastosowaniu prostych i szybkich naleśników jako składnika.

Całość jest niezwykle lekka i wręcz orzeźwiająca w smaku, a przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Przed podaniem warto potrzymać ją chwilę w lodówce , by ogórek i sałata zachowały chrupkość.

pierś z kurczaka.jpg
Canva / Slatan
Moje dzieci już nie mogły patrzeć na pomidorową. Teraz na rosole robię im inną zupę i ciągle proszą o dokładki

Kurczak, ogórek, omlet

Za lekkość tej sałatki odpowiada dodatkowo mała ilość sosu jogurtowo-majonezowego i sok z cytryny. Na kanale kulinarnym Smaczne Dania, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje, można znaleźć podobną sałatkę w wersji z samym majonezem. Która bardziej ci pasuje?

Składniki

  • 1 duży filet z kurczaka
  • 1 długi ogórek
  • 1 torebka mieszanki sałatkowej
  • 3 jajka
  • 100 gr skyru lub gęstego jogurtu
  • 50 gr majonezu
  • 1 pęczek dymki
  • Nasiona sezamu
  • Cytryna do pokropienia
  • Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, tłuszcz do smażenia

Przygotowujemy sałatkę

Kurczaka marynujemy w ulubionych przyprawach i smażymy, aż będzie złocisty i miękki . Po przestudzeniu kroimy go w dość drobną kostkę.

Ogórka myjemy i – najlepiej bez obierania – kroimy w plastry o grubości 5-8 mm. Następnie kroimy go w poprzek w słupki.

Jajka wybijamy do miski, dodajemy sól i pieprz i rozmącamy dokładnie. Wylewamy po trochu na gorącą patelnię, robiąc trzy jajeczne naleśniki. Zwijamy je w rulony i po przestudzeniu kroimy go na 10-milimetrowe plasterki.

Opłukaną sałatę wykładamy na głęboki talerz i skrapiamy sokiem z cytryny. Polewamy ją trochę mieszanką jogurtu i majonezu, np. z rękawa cukierniczego lub butelki dozującej . Układamy na niej warstwę kurczaka i znów trochę polewamy sosem. Na kolejną warstwę układamy ogórek. Polewamy sosem, a na wierzchu układamy „ślimaczki” z naleśników jajecznych i posypujemy szczypiorkiem.

Wypróbuj też przepisy na schabowe w nietypowej panierce i popcorn z kurczaka .

naleśniki jajeczne
youtube.com/@smacznedania
Na ten sernik znajdę czas nawet w środku tygodnia. Zajmuje chwilę i jest pyszny, do tego wychodzi za każdym razem
Takie roladki podam na ostatki. Moja rodzina za nimi wręcz szaleje
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy