Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moje dzieci już nie mogły patrzeć na pomidorową. Teraz na rosole robię im inną zupę i ciągle proszą o dokładki
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 12.02.2024 17:00

Moje dzieci już nie mogły patrzeć na pomidorową. Teraz na rosole robię im inną zupę i ciągle proszą o dokładki

rosół w garnku
Canva/@valentynsemenov

Znudziła ci się pomidorowa na rosole? W takim razie gotuj na nim inną zupę. Pokaże ci, jak ją zrobić, domownicy cię ozłocą. Nie tylko dzieci będą zadowolone i najedzone. 

Jedna z najlepszych zup

Rosół to król zup w Polsce. Uwielbiamy go tak bardzo, że u wielu pojawia się, co tydzień. Niedzielny obiad bez tej zupy smakuje tak sobie. Ma dobre właściwości rozgrzewające oraz dostarcza sporo witamin zawartych w warzywach. 

Często zdarza się, że po niedzielnym obiedzie ta pyszna zupa zostaje. Najlepszym pomysłem jest, przerobienie go na pomidorową. Moja rodzina nie może już patrzeć na pomidorówkę, dlatego w ostatnim czasie gotuję zupę pieczarkową na rosole. Każdy za nią przepada.

zupa pieczarkowa.jpg
Canva/@russaquarius
Na ten sernik znajdę czas nawet w środku tygodnia. Zajmuje chwilę i jest pyszny, do tego wychodzi za każdym razem

Rosół przede wszystkim

Najistotniejszym, a zarazem bazowym składnikiem tego przepisu jest rosół. Wykorzystaj ten, który został ci z niedzielnego obiadu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Oprócz niego przygotuj składniki z listy poniżej. Przygotuj wszystkie produkty i zaczynamy.

Składniki:

  • ok. 1,5 l rosołu
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 400 g pieczarek
  • 80 g śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przepis na zupę z rosołu

Rosół przelej do garnka. Pieczarki obierz i pokrój w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pieczarki do momentu zarumienienia. Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój w małą kostkę i dodaj do rosołu

Do garnka włóż podsmażone pieczarki. Natkę pietruszki umyj, a następnie bardzo drobno posiekaj i dodaj do zupy. Dopraw solą oraz pieprzem. Zanim to zrobisz, spróbuj zupę, aby nie zepsuć jej smaku. 

Do zupy dodaj śmietanę. Zamieszaj, a ogień zmniejsz do minimum. Gotuj przez maksymalnie 15 minut i gotowe. Smak tej zupy z całą pewnością zadowoli  całą twoją rodzinę. Sprawdź, jak zrobić kiełbasę w domu oraz przenieś się do czasów dzieciństwa z tym przepisem

krojenie pieczarek.jpg
Canva/@vinicef