Smakosze.pl Przepisy Moja smażona ryba jest lepsza niż nad morzem. Najważniejszą poradę dostałam od kochanej babci
YouTube/@beciagotuje

Moja smażona ryba jest lepsza niż nad morzem. Najważniejszą poradę dostałam od kochanej babci

13 lipca 2023

Marzy ci się smażona ryba jak nad morzem? Polecam przepis, który bije na głowę wszystkie ryby z nadmorskich smażalni. Rada babci, która dotyczy smażenia ryby - jest bezcenna. Wykorzystaj ją w swojej kuchni i ciesz się smakiem pysznej i zdrowej ryby. Ja zawsze stosuję się do tej rady babci, które całe życie spędziła na Kaszubach.

Ryby morskie- nie zapomnij o ich jedzeniu

Ryby morskie warto włączyć do swojego jadłospisu. Są one źródłem łatwo przyswajalnego białka i z powodzeniem mogą zastąpić mięso drobiowe w naszej diecie . Ryby dostarczą nam witamin: A, D, E oraz witamin z grupy B. Są dobrym źródłem jodu, selenu i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu.

Ryby morskie dostarczą nam też kwasów omega-3, które zapobiegają chorobie Alzheimera. Jedzenie ryb poprawia pracę serca, działanie układu nerwowego i odpornościowego. Zapobiega depresji i wystąpieniu zawałów i udarów. Smażona ryba jak nad morzem, jest teraz na wyciągniecie ręki. Przepis od babci to prawdziwy kulinarny hit.

Zapomnij o bułce do mielonych. 100 razy lepsze kotlety zrobisz z innym dodatkiem

Jak przygotować smażoną rybą jak nad morzem?

Składniki:

  • filety z dorsza lub mintaja
  • 250 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • 100 ml piwa ciemnego
  • 50 ml jasnego piwa

Rybę czyszczę i odstawiam. W miseczce mieszam mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Wbijam jajko, dolewam piwo i dokładnie mieszam. Konsystencja ciasto powinna być dosyć gęsta. Przygotowuję mąkę do panierowania ryby, rozgrzewam patelnię i wlewam sporo oleju.

Rybę obtaczam w mącę, a potem wkładam do ciasta piwnego. Ryba trafia na patelnię, smażę ją na złoty kolor z dwóch stron . Smażę na średnim ogniu. Usmażoną rybę wykładam na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Ryba w cieście piwnym, czyli nadmorski smak we własnym domu

Ryba w cieście piwnym smakuje jak smażona ryba nad morzem. Piwo nadaje temu daniu wyjątkowego smaku i sprawia, że ryba jest niezwykle chrupiąca . To rada, którą w przepisie stosowała moja babcia i na której ja też polegam. Tak usmażoną rybę podaję z frytkami ziemniakami lub z pieczywem. Będzie pasował do niej też chrzan i surówki.

Ciasto piwne jest sekretem tego dania. Babcia radziła, by zmieszać piwo ciemne z jasnym i odpowiednio doprawić takie ciasto. Można użyć też specjalnych przypraw do ryb. Ryba w cieście piwnym jest prosta w przygotowaniu i smakuje całej rodzinie. Pisaliśmy o smacznej rybie bez ości. Informowaliśmy, jakie ryby zjesz w nadmorskich smażalniach.

ryba smażona (1).png
YouTube/@beciagotuje

Źródło: YouTube/ @beciagotuje

Zetrzyj cukinię i dodaj jajka. Ten tani obiad starczy nawet na 3 dni
Odkąd koleżanka mi to pokazała, przestałam czyścić kurki w wodzie z solą. Już nigdy nie zrobię inaczej
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy