Moja smażona ryba jest lepsza niż nad morzem. Najważniejszą poradę dostałam od kochanej babci
Marzy ci się smażona ryba jak nad morzem? Polecam przepis, który bije na głowę wszystkie ryby z nadmorskich smażalni. Rada babci, która dotyczy smażenia ryby - jest bezcenna. Wykorzystaj ją w swojej kuchni i ciesz się smakiem pysznej i zdrowej ryby. Ja zawsze stosuję się do tej rady babci, które całe życie spędziła na Kaszubach.
Ryby morskie- nie zapomnij o ich jedzeniu
Ryby morskie warto włączyć do swojego jadłospisu. Są one źródłem łatwo przyswajalnego białka i z powodzeniem mogą zastąpić mięso drobiowe w naszej diecie . Ryby dostarczą nam witamin: A, D, E oraz witamin z grupy B. Są dobrym źródłem jodu, selenu i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu.
Ryby morskie dostarczą nam też kwasów omega-3, które zapobiegają chorobie Alzheimera. Jedzenie ryb poprawia pracę serca, działanie układu nerwowego i odpornościowego. Zapobiega depresji i wystąpieniu zawałów i udarów. Smażona ryba jak nad morzem, jest teraz na wyciągniecie ręki. Przepis od babci to prawdziwy kulinarny hit.
Jak przygotować smażoną rybą jak nad morzem?
Składniki:
- filety z dorsza lub mintaja
- 250 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- pieprz
- jajko
- 100 ml piwa ciemnego
- 50 ml jasnego piwa
Rybę czyszczę i odstawiam. W miseczce mieszam mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Wbijam jajko, dolewam piwo i dokładnie mieszam. Konsystencja ciasto powinna być dosyć gęsta. Przygotowuję mąkę do panierowania ryby, rozgrzewam patelnię i wlewam sporo oleju.
Rybę obtaczam w mącę, a potem wkładam do ciasta piwnego. Ryba trafia na patelnię, smażę ją na złoty kolor z dwóch stron . Smażę na średnim ogniu. Usmażoną rybę wykładam na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ryba w cieście piwnym, czyli nadmorski smak we własnym domu
Ryba w cieście piwnym smakuje jak smażona ryba nad morzem. Piwo nadaje temu daniu wyjątkowego smaku i sprawia, że ryba jest niezwykle chrupiąca . To rada, którą w przepisie stosowała moja babcia i na której ja też polegam. Tak usmażoną rybę podaję z frytkami ziemniakami lub z pieczywem. Będzie pasował do niej też chrzan i surówki.
Ciasto piwne jest sekretem tego dania. Babcia radziła, by zmieszać piwo ciemne z jasnym i odpowiednio doprawić takie ciasto. Można użyć też specjalnych przypraw do ryb. Ryba w cieście piwnym jest prosta w przygotowaniu i smakuje całej rodzinie. Pisaliśmy o smacznej rybie bez ości. Informowaliśmy, jakie ryby zjesz w nadmorskich smażalniach.
Źródło: YouTube/ @beciagotuje