Zdrowa, smaczna i bez ości, a pomijana. Nad morzem zamów właśnie tą rybę
W nadmorskich smażalniach zwykle zamawiamy flądry, dorsze, śledzie i łososie. Jednak jest pewna ryba, o której turyści zazwyczaj zapominają. A szkoda, bo jest wyjątkowo smaczna, nie ma ości i jest bardzo zdrowa. Dlatego warto nad morzem zamówić turbota.
Turbot- zapomniany,a tak smaczny
W nadmorskich restauracjach szaleje drożyzna. Jeśli jednak już wybrałeś się na urlop nad Bałtyk i zamierzasz odwiedzić smażalnię ryb- zamów w niej turbota. Warto zapłacić za tę smaczną i wyjątkowo zdrową rybę. Nie ma ona prawie wcale ości.
Za to smaku aż nadto. Trzeba podkreślić, że turbot nie jest masowo poławiany. Możesz kupić go świeżego, a nie mrożonego- jak większość ryb w nadmorskich smażalniach. Turbot swoim składem odżywczym bije na głowę pangę, tilapię, czy hodowlanego łososia.
Zapomnij o kiszonych. Charakterne ogórki krokodylki to dopiero przysmakTurbot, czyli witaminy na talerzu
Turbot jest dość rzadką rybą, która wyróżnia się na tle innych bogactwem witamin. Pełna jest witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Do tego jest doskonałym źródłem fosforu, wapnia i potasu oraz aminokwasów egzogennych. Te wspierają nasz układ nerwowy i przemianę materii.
Turbot to też bogactwo kwasów omega-3, które odpowiadają za pracę naszego mózgu. Jedzenie tej pysznej ryby wpływa na stan naszych zębów, kości, płuc oraz skóry. Turbot ma tak smaczne mięso, że podaje się go z minimalnym ilością przypraw. Mogą one niepotrzebnie stłumić naturalny smak mięsa.
Turbot, czyli ryba podobna do flądry
Turbot przypomina trochę flądrę, jednak przewyższa jej wartości odżywcze. Turbot jest jedną z najbardziej cenionych ryb w Europie. Ta ryba porusza się blisko piaszczystego dnia. Żyje dziko w Bałtyku, Atlantyku i Morzu Północnym.
Turbot w Hiszpanii hodowany jest w specjalnych hodowlach. Ta ryba będzie doskonała smażona, pieczona, albo z dodatkiem zapiekanego bobu, pomidorów i szpinaku. Warto kiedyś jej skosztować. Pisaliśmy o mrożonych rybach, które są podawane w smażalniach. Informowaliśmy o rybie naszpikowanej toksynami.
Źródło: pysznosci.pl