Moje dzieci już nie mogły patrzeć na pomidorową. Teraz na rosole robię im inną zupę i ciągle proszą o dokładki
Znudziła ci się pomidorowa na rosole? W takim razie gotuj na nim inną zupę. Pokaże ci, jak ją zrobić, domownicy cię ozłocą. Nie tylko dzieci będą zadowolone i najedzone.
Jedna z najlepszych zup
Rosół to król zup w Polsce. Uwielbiamy go tak bardzo, że u wielu pojawia się, co tydzień. Niedzielny obiad bez tej zupy smakuje tak sobie. Ma dobre właściwości rozgrzewające oraz dostarcza sporo witamin zawartych w warzywach.
Często zdarza się, że po niedzielnym obiedzie ta pyszna zupa zostaje. Najlepszym pomysłem jest, przerobienie go na pomidorową. Moja rodzina nie może już patrzeć na pomidorówkę, dlatego w ostatnim czasie gotuję zupę pieczarkową na rosole. Każdy za nią przepada.
Rosół przede wszystkim
Najistotniejszym, a zarazem bazowym składnikiem tego przepisu jest rosół. Wykorzystaj ten, który został ci z niedzielnego obiadu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Oprócz niego przygotuj składniki z listy poniżej. Przygotuj wszystkie produkty i zaczynamy.
Składniki:
- ok. 1,5 l rosołu
- 0,5 kg ziemniaków
- 400 g pieczarek
- 80 g śmietany 18%
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
Przepis na zupę z rosołu
Rosół przelej do garnka. Pieczarki obierz i pokrój w cienkie plastry . Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pieczarki do momentu zarumienienia. Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój w małą kostkę i dodaj do rosołu .
Do garnka włóż podsmażone pieczarki. Natkę pietruszki umyj, a następnie bardzo drobno posiekaj i dodaj do zupy . Dopraw solą oraz pieprzem. Zanim to zrobisz, spróbuj zupę , aby nie zepsuć jej smaku.
Do zupy dodaj śmietanę . Zamieszaj, a ogień zmniejsz do minimum. Gotuj przez maksymalnie 15 minut i gotowe. Smak tej zupy z całą pewnością zadowoli całą twoją rodzinę. Sprawdź, j ak zrobić kiełbasę w domu oraz przenieś się do czasów dzieciństwa z tym przepisem .