Smakosze.pl Przepisy Moje dzieci już nie mogły patrzeć na pomidorową. Teraz na rosole robię im inną zupę i ciągle proszą o dokładki
Canva/@valentynsemenov

Moje dzieci już nie mogły patrzeć na pomidorową. Teraz na rosole robię im inną zupę i ciągle proszą o dokładki

12 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Znudziła ci się pomidorowa na rosole? W takim razie gotuj na nim inną zupę. Pokaże ci, jak ją zrobić, domownicy cię ozłocą. Nie tylko dzieci będą zadowolone i najedzone.

Jedna z najlepszych zup

Rosół to król zup w Polsce. Uwielbiamy go tak bardzo, że u wielu pojawia się, co tydzień. Niedzielny obiad bez tej zupy smakuje tak sobie. Ma dobre właściwości rozgrzewające oraz dostarcza sporo witamin zawartych w warzywach.

Często zdarza się, że po niedzielnym obiedzie ta pyszna zupa zostaje. Najlepszym pomysłem jest, przerobienie go na pomidorową. Moja rodzina nie może już patrzeć na pomidorówkę, dlatego w ostatnim czasie gotuję zupę pieczarkową na rosole. Każdy za nią przepada.

zupa pieczarkowa.jpg
Canva/@russaquarius
Na ten sernik znajdę czas nawet w środku tygodnia. Zajmuje chwilę i jest pyszny, do tego wychodzi za każdym razem

Rosół przede wszystkim

Najistotniejszym, a zarazem bazowym składnikiem tego przepisu jest rosół. Wykorzystaj ten, który został ci z niedzielnego obiadu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Oprócz niego przygotuj składniki z listy poniżej. Przygotuj wszystkie produkty i zaczynamy.

Składniki:

  • ok. 1,5 l rosołu
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 400 g pieczarek
  • 80 g śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przepis na zupę z rosołu

Rosół przelej do garnka. Pieczarki obierz i pokrój w cienkie plastry . Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pieczarki do momentu zarumienienia. Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój w małą kostkę i dodaj do rosołu .

Do garnka włóż podsmażone pieczarki. Natkę pietruszki umyj, a następnie bardzo drobno posiekaj i dodaj do zupy . Dopraw solą oraz pieprzem. Zanim to zrobisz, spróbuj zupę , aby nie zepsuć jej smaku.

Do zupy dodaj śmietanę . Zamieszaj, a ogień zmniejsz do minimum. Gotuj przez maksymalnie 15 minut i gotowe. Smak tej zupy z całą pewnością zadowoli  całą twoją rodzinę. Sprawdź, j ak zrobić kiełbasę w domu oraz przenieś się do czasów dzieciństwa z tym przepisem .

krojenie pieczarek.jpg
Canva/@vinicef
Takie roladki podam na ostatki. Moja rodzina za nimi wręcz szaleje
Lidl poszedł na całość. Ceny tych produktów poszły w dół z ważnego powodu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy