Od lat robię pastę “awanturkę”. Przepis pamiętam jeszcze z dzieciństwa
![awanturka](https://images.iberion.media/images/1920/Awanturka_pasta_z_PRL_u_e473b213f8.jpg)
Spośród licznych past kanapkowych ta tradycyjna pozycja jest z pewnością warta spróbowania. Połączenie wędzonej ryby i twarogu daje zdrową i ciekawą przekąskę, idealną na śniadanie, ale też na imprezowe kanapeczki.
Awanturka z PRL-u
Awanturka określana jest często jako jeden z przysmaków PRL-u. Krąży na jej temat wiele opinii, ale niedokładnie wiadomo, skąd się wzięła i kiedy powstała. Za PRL-owskim pochodzeniem przemawia to, że stroni od mięsa, a stawia na wędzone ryby. Jest też świetnym daniem z kategorii szybkiej gastronomii, a przede wszystkim barową zakąską.
Podobnie nie wiadomo, skąd nazwa. Jedna z popularnych plotek mówi, że pasta może wywołać awanturkę żołądkową. Trudno jednak uwierzyć, by to właśnie ta pozycja z naszego menu stała się obiektem tej krytyki. W 2023 roku na „awanturkę” natknął się uczestnik „Milionerów”. Choć pytanie warte było zaledwie tysiąc złotych, musiał wykorzystać dwa koła ratunkowe, by móc przejść dalej.
![pasta z rzeżuchą](https://images.iberion.media/images/origin/Awanturka1_a46114df24.jpg)
Pasta z makreli i twarogu
My zaś idźmy dalej z przepisem na awanturkę. Proponujemy w nim jako rybną bazę wędzoną makrelę. Ta zdrowa, choć dość tłusta ryba jest łatwa do kupienia. Trzeba jednak pamiętać, że szybką awanturkę przyrządzimy z wielu innych ryb. w tym takich z puszki.
Składniki
- 1 wędzona makrela
- 250 g półtłustego twarogu
- 1 mała cebula
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 pęczek szczypiorku
- Sól i pieprz
Przygotowujemy awanturkę z makrelą
Z makreli dokładnie usuwamy ości i rozgniatamy widelcem. Umieszczamy w jednej miseczce z twarogiem i mieszamy na jednolitą masę. Można też użyć blendera, by przyspieszyć sobie pracę. Pasta będzie wtedy znacznie bardziej gładka.
Cebulę drobno siekamy lub blendujemy i mieszamy z pastą. Dodajemy pozostałe składniki, w tym posiekany drobno szczypiorek. Pastę można podawać od razu albo wstawić na godzinę do lodówki, by smaki się przegryzły.
Wypróbuj też przepisy na schabowe w nietypowej panierce i niezwykłą szarlotkę z masą budyniową.
![pasta na kanapce](https://images.iberion.media/images/origin/awanturka2_2f78de5632.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![przetwory owocowe](https://images.iberion.media/images/origin/sloiki1_fcd7b8f7bf.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/5gd_R_Nyn_Atb_N9_Zp_N4h_Hml4u_Projekt_bez_tytulu_2022_06_27_T131711_927_4336f80084.jpg)
![rosół z kaczki w garnku](https://images.iberion.media/images/origin/rosol_z_kaczki_362b7242a6.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_a4103b9d62.jpg)
![Wyspy Kanaryjskie](https://images.iberion.media/images/origin/wyspy_kanaryjskie_af28f2a195.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wypadek na DK 81](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_na_DK_81_3e3c709e79.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Ewa Kasprzyk, Iwona Pavlović](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Kasprzyk_Iwona_Pavlovic_be78aa4494.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)