Zawijam mięso w folię i wkładam do garnka. Zrobienie tej domowej kiełbasy jest bajecznie proste
Nie kupuj kiełbasy w sklepie. Zrób ją sama. Przygotowanie jest tak proste, że każdy sobie poradzi. Wszystkie szczegóły zdradzam poniżej.
Domowa kiełbasa lepsza niż ze sklepu
Kiełbasa kupiona w sklepie często jest za sucha, a w dodatku nijaka w smaku. Dlatego postanowiłem, nigdy więcej nie kupować tej sklepowej. Znalazłem przepis i robię ją sam. Jest wyśmienita, a w dodatku sam nadzoruję, jak będzie smakowała. Moją ulubioną jest ta z czosnkiem.
Jeżeli chcesz, pokażę ci, jak ją zrobić. To wcale nie jest skomplikowanie. Nie potrzebujesz wędzarni, aby zrobić pyszną kiełbasę. Wystarczy garnek, termometr i folia do pieczenia. Nie daj się prosić, tylko zabierajmy się do pracy, bo taki smak nie może dłużej czekać.
W weekend zawsze podaję do obiadu te ziemniaki. Rodzina czeka na nie cały tydzień, to hit w moim domuCo będzie ci potrzebne?
Domowa kiełbasa składa się z dwóch rodzajów mięs. Spokojnie, nie są one drogie, więc i cena produkcji kiełbasy nie będzie wygórowana. Zadbaj o to, aby składniki kupić świeże i od sprawdzonego dostawcy. W głównej mierze właśnie to jest gwarantem jej doskonałego smak. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale SPRÓBUJEMY!, skąd zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego artykułu.
Składniki:
- 750 g karkówki
- 350 g surowego boczku
- 5 ząbków czosnku
- 20 g majeranku
- 2 g kolendry
- 80 ml wody
- 20 g soli
- pieprz
Przepis na domową kiełbasę
Zacznij od umycia karkówki boczku. Następnie pokrój oba mięsa na kawałki. Ząbki czosnku obierz. Mięso zmiel w maszynce razem z czosnkiem.
W moździerzu zmiel ziarenka kolendry i pieprzu. Przyprawy wsyp do mięsa. Wsyp sól i majeranek. Wlej wodę, a całość dokładnie wymieszaj. Przygotuj około 40-centymetrowy rękaw do pieczenia. Jednej strony rozetnij go po szwie i rozłóż na płasko.
Mięso układaj na środku rękawa. Następnie zwijaj w rulon, delikatnie ugniatając. Końce foliowego rękawa zawiąż sznurkiem. Kiełbasę w rękawie zawiń szczelnie w folię spożywczą.
Do garnka wlej wodę. Zagrzej ją do temperatury 80 stopni. Warto korzystać do tego termometr gastronomiczny.
Następnie zawiniętą kiełbasę umieść w garnku i wyłącz gaz. Parz mięso przez 1 godzinę, cały czas utrzymując odpowiednią temperaturę. Gotową kiełbasę krój na plastry, rób kanapki i zachwycaj się niesamowitą kiełbasę domową. Sprawdź, jak zrobić efektywne ciasto na walentynki oraz sprawdź przepis, który odmieni tradycyjne schabowe.