Smakosze.pl Przepisy Moje nowe ciasto z masą śmietankową i serkiem jest tak pyszne, że muszę robić go 2 razy więcej
Fot. YouTube/Bombowa Kuchnia

Moje nowe ciasto z masą śmietankową i serkiem jest tak pyszne, że muszę robić go 2 razy więcej

27 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Szukasz idealnego deseru na jesień? W takim razie trafiłaś idealnie, bo ten jest przepyszny, a w dodatku banalnie prosty. Najważniejsze jednak, że świetnie sprawdzi się na jesień, bo jest lekki i zawiera soczyste owoce. Przygotuj go na poobiedni deser, a rodzina zapieje z zachwytu.

Nowo odkryty deser

To przepyszne ciasto odkryłem niedawno i od razu żałowałem, że zrobiłem to tak późno. W ostatnim czasie nie ma nic lepszego niż ten lekki i odpowiednio słodki deser . Robi się go bardzo łatwo i co najważniejsze bardzo tanio.

To wszystko oczywiście za sprawą składników, które poznasz w dalszej części. Nie zastanawiaj się dłużej, tylko sięgnij po przepis i zaskocz domowników słodkim, poobiednim deserem. Założę się, że tak bardzo przypadnie im do gustu, że podobnie jak ja będziesz musiała przygotować dwie porcje.

krem.jpg
Fot. YouTube/Bombowa Kuchnia
Na obiad w piątek podam pieczeń rzymską. Ten przepis znam od lat

Tylko kilka tanich produktów

Jak zaznaczyłem na swym początku, ciasto przygotujesz za grosze dzięki składnikom. Spójrz na listę umieszczoną poniżej, gdzie znajdują się niezbędne produkty i sama przyznaj, że nie kosztuję one zbyt wiele. To właśnie dzięki nim deser jest tak dobry. Przygotuj wszystkie produkty i zaczynajmy przygotowania.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 125 g cukru
  • 250 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 500 ml śmietany 36%
  • ½ kg serka waniliowego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 300 g borówek
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych

Przepis na ciasto z masą śmietankową

Do miski wbij jajka. Wsyp cukier i ubij je za pomocą miksera. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp ją do jajek. Wymieszaj składniki na jednolite ciasto.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto i równomiernie je rozprowadź. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Galaretki przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj do niego serek waniliowy i wymieszaj na jednolity krem. Wlej do niego galaretki i ponownie wymieszaj.

Na upieczone ciasto przełóż masę śmietankową. Równomiernie ją rozprowadź. Poczekaj, aż zastygnie i ułóż na niej borówki. Zalej je galaretką o smaku owoców leśnych. Pozostaw do stężenia, a później krój na kawałki i częstuj gości. Sprawdź przepis na niezwykłe placki oraz dowiedz się, po czym rozpoznawać, że truskawki były pryskane .

borówki.jpg
Fot. YouTube/Bombowa Kuchnia
Postaw w kuchni, największy szkodnik nie ma szans. Od razu ucieknie z domu
Babcia zawsze w sobotę robiła zupę nic. Szkoda, że tak wiele osób o niej zapomniało
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy