Moje nowe ciasto z masą śmietankową i serkiem jest tak pyszne, że muszę robić go 2 razy więcej
Szukasz idealnego deseru na jesień? W takim razie trafiłaś idealnie, bo ten jest przepyszny, a w dodatku banalnie prosty. Najważniejsze jednak, że świetnie sprawdzi się na jesień, bo jest lekki i zawiera soczyste owoce. Przygotuj go na poobiedni deser, a rodzina zapieje z zachwytu.
Nowo odkryty deser
To przepyszne ciasto odkryłem niedawno i od razu żałowałem, że zrobiłem to tak późno. W ostatnim czasie nie ma nic lepszego niż ten lekki i odpowiednio słodki deser . Robi się go bardzo łatwo i co najważniejsze bardzo tanio.
To wszystko oczywiście za sprawą składników, które poznasz w dalszej części. Nie zastanawiaj się dłużej, tylko sięgnij po przepis i zaskocz domowników słodkim, poobiednim deserem. Założę się, że tak bardzo przypadnie im do gustu, że podobnie jak ja będziesz musiała przygotować dwie porcje.
Tylko kilka tanich produktów
Jak zaznaczyłem na swym początku, ciasto przygotujesz za grosze dzięki składnikom. Spójrz na listę umieszczoną poniżej, gdzie znajdują się niezbędne produkty i sama przyznaj, że nie kosztuję one zbyt wiele. To właśnie dzięki nim deser jest tak dobry. Przygotuj wszystkie produkty i zaczynajmy przygotowania.
Składniki:
- 5 jajek
- 125 g cukru
- 250 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 500 ml śmietany 36%
- ½ kg serka waniliowego
- 2 galaretki cytrynowe
- 300 g borówek
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych
Przepis na ciasto z masą śmietankową
Do miski wbij jajka. Wsyp cukier i ubij je za pomocą miksera. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp ją do jajek. Wymieszaj składniki na jednolite ciasto.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto i równomiernie je rozprowadź. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Galaretki przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj do niego serek waniliowy i wymieszaj na jednolity krem. Wlej do niego galaretki i ponownie wymieszaj.
Na upieczone ciasto przełóż masę śmietankową. Równomiernie ją rozprowadź. Poczekaj, aż zastygnie i ułóż na niej borówki. Zalej je galaretką o smaku owoców leśnych. Pozostaw do stężenia, a później krój na kawałki i częstuj gości. Sprawdź przepis na niezwykłe placki oraz dowiedz się, po czym rozpoznawać, że truskawki były pryskane .