Na obiad w piątek podam pieczeń rzymską. Ten przepis znam od lat
Na piątkowym stole nie może zabraknąć pieczeni rzymskiej z tego przepisu. Jest znakomita, a w dodatku zupełnie inna niż ta kupiona w sklepie. Poznaj mój łatwy sposób na pieczeń i zrób ją na święta. Będzie smakowała wszystkim.
Pieczeń rzymska, czyli kawałek historii
Pieczeń rzymska jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Rzymu. A dokładnie z V wieku, kiedy istniał jeszcze Starożytny Rzym. W tamtych czasach ta pieczeń była tworzona z siekanego mięsa, chleba namoczonego w winie oraz przypraw. Wtedy bardziej przypominała ogromnego kotleta. W XVIII wieku pieczeń kształtem oraz wyglądem zaczęła przypominać tę, która znamy obecnie.
Pieczeń z mojego przepisu kształt zachowuję taki sam, ale w jego środku będzie mała niespodzianka. Skoro ma to być danie na piątkowy obiad, to musi być wyborne. Zerknij poniżej, a pokażę ci jak zrobić pieczeń rzymską z jajkiem. Robię ją od kilku lat i smakuje wyśmienicie.
Postaw w kuchni, największy szkodnik nie ma szans. Od razu ucieknie z domuPotrzebne składniki na obiad na piątek
Potrzebnych produktów jest niewiele. Do tych najważniejszych należy oczywiście mięso oraz jajka. Resztę potrzebnych znajdziesz na liście poniżej. Sprawdź, czy masz wszystko, co potrzebne i zaczynamy.
Składniki:
- 7 jajek
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 duża cebula
- 50 g bułki tartej
- 1 wysuszona bułka
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
Przepis na obiad na piątek
Bułkę namocz w wodzie, a następnie rozerwij ją na drobne kawałki. Mięso i pieczywo przełóż do miski. Wsyp bułkę tartą, pieprz oraz sól. Wbij 1 jajko. Cebulę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Dodaj ją do mięsa, a całość wymieszaj na jednolitą i gładką masę.
Jajka ugotuj na twardo. Na deskę wyłóż folię spożywczą. Przenieś na nią mięso i rozwałkuj na prostokątny placek. Jajka ułóż na środku i z pomocą folii zawijaj w roladę. Obtocz ją w bułce tartej, a następnie przełóż do foremki wysmarowanej olejem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Gotową pieczeń krój na kawałki i podawaj gościom. Sprawdź, w jakiej restauracji Polacy jedzą za darmo oraz poznaj zagadkę jajka, które nie pękło od wieków.