Smakosze.pl Przepisy Na andrzejki każdy może zrobić sałatkę milionera. Miażdży jarzynową i śledziową smakiem
Fot. YouTube/PALCE LIZAĆ

Na andrzejki każdy może zrobić sałatkę milionera. Miażdży jarzynową i śledziową smakiem

8 listopada 2024

Ktoś nazwał potrawę z tego przepisu sałatką milionera. Nie warto dociekać przyczyn (ceny produktów nie znajdują się wśród nich), ale warto wypróbować tę prostą i bogatą w składniki warstwową sałatkę. Nada się zwłaszcza z okazji zbliżających się andrzejek.

Sałatka na andrzejki

Sałatki to jedna z najprostszych kategorii przepisów . Wszystko rozbija się najczęściej o przygotowanie odpowiednich produktów. A w wypadku tej sałatki lista jest dość długa.

Trudy zakupów wynagradza nam jednak łatwość przygotowania. A także fakt, że można przyrządzić taką sałatkę z wyprzedzeniem. Andrzejki czy nie andrzejki, kiedy przychodzą goście, chcielibyśmy gotowanie mieć już z głowy.

sałatka warstwowa

Zalej wodą i wetrzyj w piekarnik. Będzie lśnił jak nowy

Sałatka milionera

Sałatka ta ma swoje sycące składniki oraz wiele zdrowych, warzywnych komponentów . Warto przyrządzając ją powstrzymać się od nadmiaru majonezu. Skąd nazwa „sałatka milionera”? Może jeszcze z lat 90., kiedy pasowała do bogactwa czasów „Dynastii”. W naszej epoce równie dobrze można nazwać ją po prostu… sałatką.

Składniki

  • 400 g piersi z indyka
  • 4 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek świeży
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 100 ml jogurtu greckiego – część można zastąpić majonezem
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sałatka warstwowa

Pierś z indyka kroimy w kostkę i nacieramy ziołami. Po ok. 30 minutach podsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor . Przekładamy na talerz wyłożony papierem kuchennym do przestygnięcia.

Jajka gotujemy na twardo. Przestudzone kroimy w kostkę . Podobnie kroimy paprykę i ogórki. Cebulę drobno siekamy. Jogurt mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnek. Przyprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy na kilka minut do połączenia smaków.

Na dno miski wysypujemy kurczaka . Pozostałe składniki układamy warstwami, zostawiając na wierzch starty żółty ser i posiekaną zieleninę. Co drugą warstwę przesmarowujemy sosem jogurtowym. Przed podaniem odstawiamy do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę z ziemniaków i lżejszą wersję kotletów mielonych .

sałatka z jajkiem

Wlej do plastikowej torby i zacznij smażyć. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania
Dramat po wizycie Książula. „Nie zgodziłybyśmy się na jego przyjazd do naszej jadłodajni”
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy