Lżejsze i zdrowsze od klasycznych mielonych. W smaku nie do odróżnienia
Czy wiesz, że kotlety mielone mogą smakować jeszcze lepiej? Poznaj przepis i to klasyczne polskie danie przygotuj z zupełnie innych składników. Kiedy dowiesz się, z czego je zrobisz, nie będziesz mogła się nadziwić, bo smak pozostaje bez zmian. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.
Zaskakujące kotlety mielone
Kotlety mielone są jednym z najsmaczniejszych i najbardziej znanych dań kuchni polskiej. Ich smak zna każdy z nas, ale już nie jazdy wie, że te znakomite kotlety można przygotować bez… mięsa. Pomysł wydawać się może nieco szalony, bo przecież to ich podstawowy składnik.
Okazuje się jednak, że jest to możliwe, a kotlety nawet nie stracą na smaku. Zyskają na lekkości i będą zdecydowanie zdrowsze. Przygotuj je na obiad, a domownikom, o tym z czego się składały, opowiedz dopiero po obiedzie. Nie będą mogli uwierzyć, z czego je przygotowałaś. W dalszej części znajdziesz listę składników oraz przepis.
W zeszycie babci znalazłam trik na kopytka. 1 łyżka tego składnika działa cudaZ czego zrobione są kotlety mielone bez mięsa?
Te bezmięsne kotlety mielone składają się przede wszystkim z warzyw oraz płatków owsianych. Produkty wraz z przyprawami stworzą i zagwarantują identyczny smak jak w wypadku kotletów z mięsa. Sprawdź poniższą listę, a poznasz niezbędne składniki. Nie ma ich zbyt wiele, więc kotlety będą również tańszą alternatywą.
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 g bułki tartej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na kotlety mielone w nowym wydaniu
Płatki owsiane wsyp do miski, zalej je wrzątkiem i pozostaw na kilka minut. W tym czasie obierz pieczarki i dokładnie je umyj. Następnie pokrój je w małą kostkę. Obraną cebulę oraz ząbki czosnku posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij na nim cebulę. Dodaj czosnek oraz pieczarki i podsmaż warzywa. Całość dopraw tymiankiem, pieprzem, solą i wymieszaj. Podsmażone warzywa pozostaw do wystygnięcia.
Napęczniałe płatki owsiane przełóż do dużej miski. Dodaj do nich warzywa, wsyp mąkę oraz wbij jajko. Składniki wymieszaj na jednolitą masę. Następnie uformuj z niej kotlety i obtocz w bułce tartej. Na patelni ponownie rozgrzej olej i ułóż na nim kotlety. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Gotowe podawaj na obiad z ziemniakami i dobrą surówką.
Sprawdź także, jak przechowywać masło oraz dowiedz się, jakiego produktu nie łączyć z grzybami.