Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlej do plastikowej torby i zacznij smażyć. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 07.11.2024 17:21

Wlej do plastikowej torby i zacznij smażyć. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania

ciasto
Fot. YouTube/NefisSanalLezzetler

Ten sposób na ciasto na każdym zrobi wrażenie. Jest zaskakujący, ale jednocześnie genialny w swej prostocie. Dlatego sięgnij po ten przepis, bo efekt jest tego wart. Pyszny deser wkrótce trafi na twój stół. 

Ciasto, czyli przygotuj worek

Lubisz nowości w kuchni? Tę, którą polecamy, na pewno trzeba wypróbować. Sposób na pyszne ciasto jest prosty w przygotowaniu. Musisz zaopatrzyć się w plastikową torbę i wrzucić do niej kilka składników na ciasto drożdżowe. Potem wystarczy wyciąć otwory i wyciskać ciasto na gorący olej

Dzięki temu powstaną kulki drożdżowe smażone na oleju. Smakują z polewą czekoladową i cieszą oko. Dlatego wypróbuj ten przepis na ciekawy deser. Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube Simple Fast Delicious. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

ciasto (35).jpg
Fot. YouTube/NefisSanalLezzetler
Dramat po wizycie Książula. „Nie zgodziłybyśmy się na jego przyjazd do naszej jadłodajni”

Jak zrobić ciasto smażone na deser?

Składniki na ciasto:

  • 240 g mąki
  • 300 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku

Składniki na polewę:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • czekolada

Przygotowanie deseru zacznij od zrobienia ciasta. Przygotuj torbę strunową i wsyp do niej drożdże w proszku. Dodaj sól i wodę. Składniki wymieszaj. Zamknij torbę i mieszaj zawartością, do połączenia składników. 

Następnie wsyp mąkę i zagnieć ciasto w torbie. Po kilku minutach powinna powstać gładka masa. Teraz woreczek z ciastem przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 45 minut. Po upływie tego czasu ciasto zwiększa swoją objętość. 

Ciasto z worka, czyli ciekawy deser

Ciasto w worku przez chwilę jeszcze wyrabiaj. Następnie odciągnij je od dna i zrób nożyczkami małe otwory w kształcie trójkąta. Przez nie ciasto będziesz wyciskać na rozgrzany olej. Do oddzielania ciasta od torby możesz użyć patyczków do szaszłyków lub łyżki. W trakcie smażenia mieszaj kulki.

Gdy będą rumiane, wyjmij je łyżką cedzakową na półmisek. Następnie do worka wsyp cukier puder i cynamon. Potrząśnij workiem i wrzuć do niego usmażone kulki. Wyjmij je na półmisek i polej roztopioną czekoladą. Smażone ciasto wychodzi, że palce lizać. Jest proste w przygotowaniu i rozpływa się w ustach. Pisaliśmy o tym, jaki dodatki muszą się znaleźć w żurku. Polecaliśmy przepis na leciutki galaretkowiec z 3 składników

ciasto
Fot. YouTube/NefisSanalLezzetler