Smakosze.pl Przepisy Na jakim mięsie gotujesz rosół? Ania Starmach stawia na totalną klasykę
Canva/Elena Photo, Facebook/Anna Starmach

Na jakim mięsie gotujesz rosół? Ania Starmach stawia na totalną klasykę

29 lipca 2023

Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup przez Polaków. Kojarzy się z niedzielnym obiadem i wyjątkowym smakiem. Ma właściwości lecznicze. Na jakim mięsie gotujesz rosół? Ania Starmach stawia na klasykę. Wychodzi pysznie!

Rosół, czyli pora na niedzielny obiad

Rosół syci, rozgrzewa i co najważniejsze smakuje Polakom bez względu na ich wiek. Lubią go młodsi i starsi. Ten smak sprawia, że rosół stał się sztandarowym daniem kuchni polskiej. Ważne jest mięso, jakie dodajemy do tej zupy i warzywa.

Warto pamiętać, że rosół stosowany jest też jako lekarstwo podczas przeziębień i infekcji. Ta smaczna zupa dostarcza nam witamin: A, E, K i C. Oprócz tego jest źródłem fosforu, magnezu, żelaza i wapnia. Jedzenie rosołu wpływa na stan naszej skóry, zdrowie kości i stawów i łagodzi dolegliwości bólowe układu kostnego.

Rozbij jajko na talerz i nakłuj żółtko nożem. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

Jakie mięso do rosołu? Ania Starmach wybiera takie mięso!

Ania Starmach do gotowania rosołu stawia na klasykę. Wybiera mięso wołowe i w przepisie, który polecamy- rosół gotuje na prędze wołowej. To mięso pochodzi z goleni przedniej lub tylnej. Idealnie nadaje się jako mięso do rosołu, wywar, zup oraz do zmielenia.

Z pręgi wołowej można też przyrządzić kotlety, pulpety, mięso duszone i pieczone. Wybór Ani Starmach, czyli pręga wołowa do rosołu- to klasyka. Warto przyrządzić rosół jak Ania Starmach i dodać do niego jeszcze skrzydełka i udka z kurczaka. Pod koniec gotowania dodajcie połowę przypalonej cebuli.

Jak ugotować rosół od Ani Starmach?

Składniki:

  • 700 g mięsa wołowego
  • 300 g makaronu
  • 3 litry wody
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • 2 udka kurczaka
  • 2 plasterki suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 2 liście kapusty włoskiej
  • 2 liście laurowe
  • cebula
  • gałązka lubczyku
  • ½ selera
  • kawałek pora
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Mięso myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy i wylewamy tą wodą. Nalewamy świeżej wody i dodajemy umyte warzywa i obrane. Dodajemy grzyby suszone i przyprawy. Garnek przykrywamy, ale zostawiamy małą szparę. Gotujemy około 4 godziny.

Gdy zupa zacznie się gotować- co 30 minut usuwaj z jej powierzchni szumowiny. Ugotuj makaron. Podawaj z nim rosół oraz z kawałkami mięsa, marchewką i natką pietruszki. Radziliśmy, jak ugotować pyszny rosół. Podawaliśmy też przepis z XIX wieku na rosół.

rosół
Canva/Yulija Furman

Źródło: aniastarmach.pl

Ta zupa jest lepsza niż ogórkowa i pomidorowa razem wzięte. Każdy poprosi o przepis
Ogórki i cukinia mogą się schować. Patisony w tej zalewie biją je na głowę, co za smak
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy