Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ogórki i cukinia mogą się schować. Patisony w tej zalewie biją je na głowę, co za smak
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.07.2023 12:43

Ogórki i cukinia mogą się schować. Patisony w tej zalewie biją je na głowę, co za smak

patisony w zalewie
YouTube/@MonikaPrezentuje

Patisony z wyglądu przypominają latający spodek i spokrewnione są z dyniami. Jednak bywają dużo od nich smaczniejsze, podobnie jak od cukinii. W polskiej kuchni nie są zbyt popularne, a szkoda, bo to bardzo wartościowe warzywa. Polecamy doskonały przepis na patisony w zalewie curry. Nie będziesz mógł się oderwać od tego dania.

Patisony, czyli ufo w kuchni

Patison to warzywo, które przypomina ufo i charakteryzuje się kosmicznie dobrym smakiem. Dostarcza nam wielu witamin i minerałów. Zawiera witaminy: C, B6 i A. Dostarcza nam beta-karotenu i kwasu foliowego. Patisony pełne są też błonnika, manganu i wapnia.

Te smaczne warzywa o intrygującym wyglądzie mogą być białe, żółte i kremowe. Jedzenie patisonów zapobiega zawałom serca i udarom mózgu. Przeciwdziała też starzeniu się i powstawaniu nowotworom. Polecamy przepis na patisony w zalewie curry. Będą smakować nie tylko podczas długich zimowych wieczorów. 

Wysyp borowików na koniec lipca. Grzybiarz zdradził, gdzie zebrał cały koszyk

Jak przygotować patisony w zalewie curry?

Składniki:

  • główka czosnku
  • 2 kg patisonów
  • baldachu kopru
  • natka selera
  • cebula dymka
  • gorczyca 
  • ziele angielskie
  • litr wody
  • 1 ½ łyżki soli do przetworów
  • szklanka octu 10%
  • szklanka cukru
  • przyprawa curry

Patisony myjemy, usuwamy gniazda nasienne i  kroimy w ćwiartki. Do każdego słoika wkładamy czosnek, cebulkę, gorczycę, przyprawy. Pokrojone patisony ciasno układamy w słoikach. Wodę gotujemy z solą, dodajemy ocet, cukier i curry.

Gorącą zalewą zalewamy słoiki i pasteryzujemy około 20 minut od momentu zagotowania się. Na dno garnka kładziemy ściereczkę, by słoiki nie pękły. Słoiki w wodzie muszą być do co najmniej połowy. Po pasteryzacji- wyjmujemy je i stawiamy do góry dnem. Słoiki muszą ostygnąć. 

Patisony w zalewie curry, czyli palce lizać

Patisony w zalewie curry mają wyjątkowy smak i aromat. Są słodko-ostre i pasują idealnie do dań mięsnych oraz przekąsek. Możemy serwować je do obiadów i dodawać do sałatek. Będą szczególnie smakować jesienią i zimą.

Warto pamiętać, że patisony świetnie nadają się do gotowania, pieczenia, smażenia oraz grillowania. Są o wiele bardziej aromatyczne od dyni i charakteryzują się delikatnym smakiem. Wybornie będą smakować z wyrazistymi przyprawami. Pisaliśmy o patisonach w occie. Podawaliśmy też przepis na patisony marynowane z papryką. 

patisony w zalewie curry
YouTube/@MonikaPrezentuje

Źródło: YouTube/@MonikaPrezentuje