Ogórki i cukinia mogą się schować. Patisony w tej zalewie biją je na głowę, co za smak
Patisony z wyglądu przypominają latający spodek i spokrewnione są z dyniami. Jednak bywają dużo od nich smaczniejsze, podobnie jak od cukinii. W polskiej kuchni nie są zbyt popularne, a szkoda, bo to bardzo wartościowe warzywa. Polecamy doskonały przepis na patisony w zalewie curry. Nie będziesz mógł się oderwać od tego dania.
Patisony, czyli ufo w kuchni
Patison to warzywo, które przypomina ufo i charakteryzuje się kosmicznie dobrym smakiem. Dostarcza nam wielu witamin i minerałów. Zawiera witaminy: C, B6 i A. Dostarcza nam beta-karotenu i kwasu foliowego. Patisony pełne są też błonnika, manganu i wapnia.
Te smaczne warzywa o intrygującym wyglądzie mogą być białe, żółte i kremowe. Jedzenie patisonów zapobiega zawałom serca i udarom mózgu. Przeciwdziała też starzeniu się i powstawaniu nowotworom. Polecamy przepis na patisony w zalewie curry. Będą smakować nie tylko podczas długich zimowych wieczorów.
Wysyp borowików na koniec lipca. Grzybiarz zdradził, gdzie zebrał cały koszykJak przygotować patisony w zalewie curry?
Składniki:
- główka czosnku
- 2 kg patisonów
- baldachu kopru
- natka selera
- cebula dymka
- gorczyca
- ziele angielskie
- litr wody
- 1 ½ łyżki soli do przetworów
- szklanka octu 10%
- szklanka cukru
- przyprawa curry
Patisony myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Do każdego słoika wkładamy czosnek, cebulkę, gorczycę, przyprawy. Pokrojone patisony ciasno układamy w słoikach. Wodę gotujemy z solą, dodajemy ocet, cukier i curry.
Gorącą zalewą zalewamy słoiki i pasteryzujemy około 20 minut od momentu zagotowania się. Na dno garnka kładziemy ściereczkę, by słoiki nie pękły. Słoiki w wodzie muszą być do co najmniej połowy. Po pasteryzacji- wyjmujemy je i stawiamy do góry dnem. Słoiki muszą ostygnąć.
Patisony w zalewie curry, czyli palce lizać
Patisony w zalewie curry mają wyjątkowy smak i aromat. Są słodko-ostre i pasują idealnie do dań mięsnych oraz przekąsek. Możemy serwować je do obiadów i dodawać do sałatek. Będą szczególnie smakować jesienią i zimą.
Warto pamiętać, że patisony świetnie nadają się do gotowania, pieczenia, smażenia oraz grillowania. Są o wiele bardziej aromatyczne od dyni i charakteryzują się delikatnym smakiem. Wybornie będą smakować z wyrazistymi przyprawami. Pisaliśmy o patisonach w occie. Podawaliśmy też przepis na patisony marynowane z papryką.
Źródło: YouTube/@MonikaPrezentuje