Na jakim tłuszczu smażyć rybę? Użycie 1 jest dużym błędem
Czy wiesz, na czym smażyć rybę? Wybór tłuszczu ma ogromne znaczenie. Choć istnieje w tej kwestii pewna dowolność powinniśmy wystrzegać się przyrządzania jej na smalcu. Mięso niepotrzebnie nim nasiąknie i złapie nie do końca korzystny aromat.
Na czym smażyć rybę i jak często powinniśmy jeść ryby?
Ryby powinny na stałe zagościć w naszym menu. Dietetycy mówią, że spożywać je powinniśmy przynajmniej 2 razy w tygodniu. Na czym smażyć rybę, aby była maksymalnie smaczna i zdrowa? Poniżej znajdziecie na ten temat szczegółowe informacje.
Jest wiele sposobów przygotowywana ryb. Wersja smażona jest szczególnie lubiana ze względu na chrupiącą panierkę oraz łatwość i szybkość przyrządzania. Nie pozwól, aby przygotowanie obiadu poszło na marne przez jedną złą decyzję. Dowiedz się, który tłuszcz do smażenia ryby jest najlepszy.
Który tłuszcz wybrać, czyli na czym smażyć rybę?
Niekwestionowanym królem w kwestii tego, na czym smażyć rybę jest olej rzepakowy . Tłuszcz jest łatwo dostępny i ma uniwersalne zastosowanie . Dzięki temu nie musimy biegać do sklepu za każdym razem, gdy przyjdzie nam do głowy obiad z udziałem rybiego mięsa. Butelkę oleju zazwyczaj każdy z nas ma w swojej kuchni .
Olej rzepakowy nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach . Ponadto charakteryzuje się neutralnym smakiem i aromatem . Wystarczy porządnie go rozgrzać i położyć na nim filet lub tuszkę . Ten tłuszcz daje pełna gwarancję sukcesu.
Jeśli chcesz, aby ryba nabrała delikatnego smaku postaw na smażenie na maśle . Pamiętaj jednak, żeby koniecznie wybrać masło klarowane . To zwykłe pod wpływem temperatury zacznie się prędzej czy później palić , co na pewno nie pomoże naszej potrawie i nie wyjdzie nam na zdrowie.
W temacie tego na czym smażyć rybę zapomnij o smalcu wieprzowym . Choć idealny do schabowych i mielonych, zupełnie nie zda egzaminu w przypadku ryby . Mięso nasiąknie mało zdrowym tłuszczem i nabierze posmaku, który kompletnie nie będzie do niego pasował . Szczerze odradzamy dokonanie takiego wyboru .
Na czym smażyć rybę i co jeszcze warto wiedzieć odnośnie przyrządzania ryb?
Smażenie ryby należy zacząć od jej prawidłowego przygotowania . Tę świeżą trzeba oczywiście wypatroszyć i oskrobać z łusek. Zarówno oczyszczona ryba świeża, jak i mrożona wymaga dokładnego osuszenia ręcznikiem . Dzięki temu mamy pewność, że panierka będzie dobrze trzymała się mięsa .
Przed smażeniem warto skropić rybę sokiem z cytryny . Nie żałujmy tego składnika. Dzięki niemu pozbywamy się jej nieco zbyt intensywnego smaku . Ponadto, tak potraktowane mięso staje się bardziej kruche.
Jeśli nie jesteśmy fanami rybiego zapachu możemy wymoczyć produkt w mleku . Taka kąpiel musi trwać przynajmniej kilka godzin . Oczekiwanie na posiłek zostanie nagrodzone jego idealnie zbalansowanym smakiem . Oczywiście po namaczaniu rybę należy dokładnie osuszyć.
Wiemy już na czym smażyć rybę, a jak ją panierować ? Podobnie jak popularne kotlety schabowe. Najpierw mąka, potem jajko, a na końcu bułka tarta . Panierka powinna być dosyć cienka, aby nie nasiąkała nadmiernie tłuszczem .
W temacie panierowania możemy zastosować ciekawy trik . Wystarczy wymieszać bułkę z aromatycznymi dodatkami. Od kucharza zależy czy postawi na zioła, czy na tarty ser typu parmezan . To szerokie pole do eksperymentów.
Jest także wersja dla zwolenników bardziej dietetycznego jedzenia . Ryby można nie panierować wcale. Natrzyj ją solą, pieprzem, ziołami i połóż na patelnię . Nadal będzie smakować niezwykle dobrze .
Ryby wrzucamy zawsze na dobrze rozgrzany tłuszcz . Najlepiej smażyć na początku na dużym ogniu, a dopiero potem go zmniejszyć. Dzięki temu cały smak i soczystość zamkniemy wewnątrz mięsa . Z ta odrobiną wiedzy zapraszamy do przyrządzania pysznych smażonych ryb . Rybę w świetnej cenie możesz kupić teraz w sklepach Biedronka . Sprawdź, jaki sposób na rybę ma Maryla Rodowicz .