Rzodkiewki będą jędrne nawet przez tydzień. Najlepsze gospodynie mają genialny trik
Latem uwielbiamy chrupać rzodkiewki. Z chęcią dodajemy je też do twarożku, czy rozmaitych sałatek. Aby warzywa te były apetyczne, muszą być jednak jędrne oraz świeże. Cechy te zapewni im odpowiednie przechowywanie po zakupie.
Chrupiące rzodkiewki zawsze na wyciągnięcie ręki
Soczyste, twarde rzodkiewki zachwycają swoim smakiem. Nie można tego powiedzieć o tym, które dni świetności mają już za sobą. Co zrobić, aby warzywa służyły nam jak najdłużej? Od razu po zakupie trzeba przygotować je do przechowywania.
Będąc na zakupach należy zwrócić szczególną uwagę na stan rzodkiewek. Jeśli już na straganie będą zwiędłe, nie zrobimy z nimi cudów w domu. Im lepszej jakości warzywa kupicie, tym dłużej cieszyć będą smakiem. Poniżej krok po kroku znajdziecie instrukcję przechowywania rzodkiewek.
Gotujesz kalafiora we wrzątku? Jest 100 razy lepszy sposób, mało kto o nim wieJak prawidłowo przechowywać rzodkiewki?
Większość osób nie wie, jak prawidłowo przechowywać rzodkiewki. Mają wątpliwości na temat ich mycia, usuwania liści oraz właściwej temperatury magazynowania. Postaramy się w kilku zdaniach streścić ten temat. Wszystkie pęczki nieświeżych rzodkiewek będą mogły odejść w niepamięć.
Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest odcięcie liści rzodkiewek. Zabierają one z bulw bardzo dużo wilgoci. Bez niej kwintesencja warzywa szybko wysycha i staje się niesmaczna. Jeśli liście są ładne, zielone i nie mają gorzkiego posmaku, można przyrządzić z nich pesto lub zdrowy koktajl.
Rzodkiewki pozbawione liści myjemy i wkładamy do szklanego naczynia. Może to być miska lub słoik. Warzywa następnie zalewamy wodą. Ważne, żeby była ona zimna.
Jeśli chodzi o ilość wody, to zdania są policzone. Niektórzy ludzie zalewają całe rzodkiewki, inni dają płyn tylko na kilka centymetrów. Ważne w tym wszystkim jest to, aby do płynu sięgały korzonki rzodkiewek.
Gdzie powinno się przechowywać rzodkiewki?
Rzodkiewki w sklepach i na targowiskach przechowywane są bez specjalnie zachowanych warunków. W w domu jednak warto włożyć je do lodówki. Niska temperatura zapewni dłuższą żywotność warzyw, oraz pozwoli zachować odpowiednią temperaturę wody.
Płyn, którym zalane są rzodkiewki, należy często wymieniać. Najlepiej robić to przynajmniej raz w ciągu dnia. Woda, która stoi zbyt długo sprawi, że rzodkiewki się zepsują. Tym sposobem przyniesie więcej szkody, niż pożytku.
Trzymane we właściwych warunkach rzodkiewki pozostaną jędrne przez kilka dni. Ich smakiem będziemy mogli cieszyć się nawet do tygodnia. Przez cały ten czas pozostaną twarde i chrupiące. Koniecznie wypróbujcie tę niezawodną metodę. Z tego artykułu dowiesz się wszystkiego na temat właściwości liści rzodkiewek. Niepozorne warzywa są najważniejszym składnikiem tej wyśmienitej sałatki.
Źródło: YouTube @jedzpysznie