Smakosze.pl Przepisy Na niedzielny obiad podam jajka po szkocku. Moja rodzina za nimi przepada
Canva/@MKieblevsky

Na niedzielny obiad podam jajka po szkocku. Moja rodzina za nimi przepada

19 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zastanawiasz się, co podać na niedzielny obiad? Jajka po szkocku są idealnym wyborem na tą okazję. Proste danie zaskoczy i zachwyci smakiem niejednego smakosza.

Idealne danie na niedzielny obiad

Na niedzielny obiad warto podać niebanalne potrawy. Wcale nie muszą być one jednak trudne w przygotowaniu. Jajka po szkocku są prostym smacznym i efektowym daniem, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.

mięso mielpne.jpg
Canva/@Handmade Pictures
Nikt nie robi ciasta bananowego jak Rozkoszny. Ten przepis to po prostu ideał

Co będziesz potrzebować?

Do przygotowania jajek po szkocku będziesz potrzebować tylko kilku składników. Większość z nich znajdziesz w swojej kuchni. Zadbaj, tylko aby jajka i mięso mielone były świeże. Dokładnie sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 11 jajek
  • 1 cebula
  • 60 g bułki tartej
  • 20 g musztardy
  • pieprz
  • sól

Przepis na jajka po szkocku

Zacznij od ugotowania 10 jajek na twardo . Kiedy się gotują, obierz cebulę. Pokrój ją w drobną kostkę i dodaj do zmielonego mięsa. Dopraw solą oraz pieprzem. Wbij jedno jajko i wsyp bułkę tartą. Dodaj musztardę i wymieszaj na jednolitą i gładką masę .

Ugotowane jajka obierz ze skorupki. Z mięsa mielonego zrób cienki placek. W jego środek włóż jajko i oblep nim mięso . Kotlety z jajkiem w środku obtocz w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kotleciki smaż do momentu zarumieniania się ich na brązowy kolor . Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw i sosem tatarskim. Sprawdź, jakiej herbaty unikać oraz dowiedz się, jak pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu z lodówki .

obieranie jajek.jpg
Canva/@vinicef
W każdy piątek smażę taką rybę. Cały sekret tkwi w panierce, każdy ją uwielbia
Na targach są już pierwsze młode ziemniaki? „Ktoś albo prowokuje, albo się w ogóle nie zna”
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy