Na niedzielny obiad podam jajka po szkocku. Moja rodzina za nimi przepada
Zastanawiasz się, co podać na niedzielny obiad? Jajka po szkocku są idealnym wyborem na tą okazję. Proste danie zaskoczy i zachwyci smakiem niejednego smakosza.
Idealne danie na niedzielny obiad
Na niedzielny obiad warto podać niebanalne potrawy. Wcale nie muszą być one jednak trudne w przygotowaniu. Jajka po szkocku są prostym smacznym i efektowym daniem, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
Co będziesz potrzebować?
Do przygotowania jajek po szkocku będziesz potrzebować tylko kilku składników. Większość z nich znajdziesz w swojej kuchni. Zadbaj, tylko aby jajka i mięso mielone były świeże. Dokładnie sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 11 jajek
- 1 cebula
- 60 g bułki tartej
- 20 g musztardy
- pieprz
- sól
Przepis na jajka po szkocku
Zacznij od ugotowania 10 jajek na twardo . Kiedy się gotują, obierz cebulę. Pokrój ją w drobną kostkę i dodaj do zmielonego mięsa. Dopraw solą oraz pieprzem. Wbij jedno jajko i wsyp bułkę tartą. Dodaj musztardę i wymieszaj na jednolitą i gładką masę .
Ugotowane jajka obierz ze skorupki. Z mięsa mielonego zrób cienki placek. W jego środek włóż jajko i oblep nim mięso . Kotlety z jajkiem w środku obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kotleciki smaż do momentu zarumieniania się ich na brązowy kolor . Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw i sosem tatarskim. Sprawdź, jakiej herbaty unikać oraz dowiedz się, jak pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu z lodówki .