Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nikt nie robi ciasta bananowego jak Rozkoszny. Ten przepis to po prostu ideał
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.04.2024 12:57

Nikt nie robi ciasta bananowego jak Rozkoszny. Ten przepis to po prostu ideał

ciasto bananowe i rozkoszny
fot. facebook.com/rozkoszny; Canva

Ten przepis na ciasto jego autor Rozkoszny nazywa „lepkim”. Inspirowane jest azjatyckimi smakami, ale bloger podkreśla, że to „chlebek bananowy”, bo można go jeść jak chleb powszedni.

Lepki chlebek bananowy

Chlebek w wykonaniu Rozkosznego faktycznie jest „lepki”, i nie jest to żadna przenośnia. Przepis ten wykorzystuje właściwie jeden składnik, którego zdobycie może być pewnym wyzwaniem – jest to pasta miso. Jednak dziś, kiedy największe sieci dyskontów organizują festiwale azjatyckich smaków, nie powinno to być trudne.

Miso to słona warzywna pasta bogata w błonnik, dobrze przyswajalne białko i liczne mikroelementy. Jest bardzo dobra dla zdrowia i wprowadza do naszej kuchni nowy, niecodzienny smak. Podstawą tej japońsko-koreańskiej pasty jest sfermentowana soja. Jest pełna tzw. piątego smaku, czyli umami. Można więc porównać ją w smaku choćby do maggi.

pasta miso
fot. Canva
W każdy piątek smażę taką rybę. Cały sekret tkwi w panierce, każdy ją uwielbia

Banany w cieście

Przepis Rozkosznego zakłada, że mamy, by tak rzec, banany w dwóch stanach. Część musi być przejrzała – te będą składnikiem późniejszego ciasta. Kolejna część to banany dojrzałe, ale jeszcze twarde, które będą dodatkową przyprawą i ozdobą bananowego chlebka.

Składniki

  • 3 dojrzałe, twarde banany
  • 3 przejrzałe banany (lub nieprzejrzałe, podpieczone przez 15 minut w piekarniku)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki jasnej pasty miso
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • 120 g jogurtu greckiego lub skyru (można też użyć śmietany 18%)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • 1,5 tabliczki (150 g) gorzkiej czekolady
  • Szczypta soli

Chlebek bananowy rozkosznego

Dojrzałe banany obieramy i rozcinamy wzdłuż. Układamy płaską stroną do dołu na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej na bokach masłem.

Drobny cukier wsypujemy do dużego ronda i dolewamy tyle wody, by był wilgotny – powinno wystarczyć 30-50 ml. Zapalamy palnik o niewielkiej mocy i roztapiamy cukier, aż będzie intensywnie brązowy. Powinno to zająć niecałe 15 minut. Żeby cukier się nie przypalał, mieszamy od czasu do czasu rondlem. Roztopionym karmelem zalewamy banany na dnie tortownicy.

Przejrzałe banany rozgniatamy na pastę i mieszamy z pastą miso. Dodajemy cukier trzcinowy, roztopione przestudzone masło i jogurt lub skyr. Do masy wbijamy masło i dokładnie mieszamy, aż ciasto będzie jednolite.

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i sypkimi przyprawami. Dodajemy je do masy jajeczno-bananowej i łączymy. Mieszamy jakiś czas, w międzyczasie dodając czekoladę posiekaną na drobne kawałki.

Ciasto wylewamy na tortownicę, w której znajdują się banany zalane karmelem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Wykorzystujemy test suchego patyczka i oceniamy, kiedy ciasto jest zarumienione.

Po upieczeniu ciasto studzimy przez kwadrans, a potem wykładamy na talerz. Z góry ściągamy papier do pieczenia, który odsłoni gotowe dzieło.

Wypróbuj też przepis na ciastka-różyczki i niezwykły sposób na farbowanie jajek we wzory.

ciasto bananowe
fot. Canva