Smakosze.pl Przepisy Na rosole z wczoraj robię tę zupę. 100 razy lepsza, niż nudna pomidorowa
Fot. YouTube/gotujzbozenka

Na rosole z wczoraj robię tę zupę. 100 razy lepsza, niż nudna pomidorowa

10 lutego 2025

Jeśli w niedzielę był rosół, to jest niemal pewne, że w poniedziałek zjemy zupę pomidorową. Jednak dzięki temu prostemu przepisowi możemy ugotować dużo lepszą potrawę. Ta zupa kładzie na łopatki nawet pomidorową.

Zapomnij o zupie pomidorowej z rosołu

Rosół to król niedzielnych obiadów. Zupa jest niezwykle lubiana, a na bazie rosołu dzień później gotujemy zwykle pomidorową . Jednak to w końcu może się każdemu znudzić. Dlatego już teraz warto poznać przepis na zupę neapolitańską . Do jej przygotowania potrzebujemy oprócz rosołu trochę warzyw i serków topionych.

Zupa wyjdzie smaczna i bardzo kremowa. Śmiało można nią zastąpić tak popularną pomidorówkę. Zupa neapolitańska jest szybka i tania. Smaku jej nie brakuje, więc szybko zniknie z talerzy. Na jednej dokładce się tu nie skończy. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Gotuj z Bożenką. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

zupa neapolitańska
Fot. YouTube/gotujzbozenka
Moja mama smaży pączki tylko tak. Nigdy nie piją tłuszczu i zawsze wychodzą puszyste

Jak ugotować zupę neapolitańską?

Składniki:

  • 1 litr rosołu
  • biała część pora
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 380 g mrożonego groszku
  • 180 g serków topionych
  • makaron
  • 2 liście laurowe
  • pieprz w ziarnach

Dalsza część tekstu pod filmem.

Przygotowanie zupy neapolitańskiej zaczniemy od włożenia pora i pietruszki do garnka. Dodajemy pokrojoną cebulę, przyprawy, wlewamy rosół i gotujemy 15 minut . Po upływie tego czasu dokładamy pokrojoną marchewkę i ziemniaki.

Gdy ziemniaki będą już miękkie, to pora na dodanie serków topionych i groszku mrożonego. Pod koniec gotowania wyławiamy z zupy pora i wsypujemy makaron . Gotujemy go do miękkości. Możemy użyć muszelek lub spaghetti.

makaron.jpg
Fot. Canva

Zupa 100 razy lepsza od pomidorowej

Zupa neapolitańska jest szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Kremowa i delikatna będzie idealną propozycją na zimowy obiad . Zrobimy ją na bazie rosołu, co dodatkowo zapewni jej porcję wyjątkowego smaku. Zupa neapolitańska będzie smakować ze świeżym koperkiem. Danie przygotujemy w zaledwie 30 minut.

Nie zawiera mięsa i można podać ją na obiad w piątek. Dzięki temu prostemu przepisowi zużyjemy rosół, który został z obiadu z poprzedniego dnia . Z gotowaniem zupy neapolitańskiej poradzi sobie nawet osoba, która nie ma doświadczenia w kuchni. Efekt jest pyszny, a zupa szybko znika z talerzy. Polecaliśmy ciekawy patent na gotowanie pomidorówki . Pisaliśmy jak zrobić żelki z marchewki od Ani Zyśk .

zupa neapolitańska
Fot. YouTube/gotujzbozenka
Ta ryba wygląda jak sola, a jest od niej 100 razy gorsza. Nie daj się nabrać na sztuczki producentów
To najlepsza zupa na odchudzanie. Jem ją codziennie i chudnę w oczach
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy