Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja mama smaży pączki tylko tak. Nigdy nie piją tłuszczu i zawsze wychodzą puszyste
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.02.2025 14:01

Moja mama smaży pączki tylko tak. Nigdy nie piją tłuszczu i zawsze wychodzą puszyste

smażenie pączków
Fot. Anna Zyśk

Cukiernie rozpieściły nas na tyle, że smażenie pączków jest w wielu domach zapomnianą tradycją. Jednak z tymi poradami i dobrym przepisem bardzo łatwo ją odświeżyć. Domowe pączki znów mogą cieszyć nasze podniebienia.

Domowe pączki

Przepis na pączki doskonałe przypomina nam Anna Zyśk, autorka profilu jedz.pysznie na Instagramie. Jej pączki to klasyczna, domowa receptura. Przygotowanie ciasta jest niezwykle proste, bo składa się ono z powszechnie dostępnych składników.

Warto jednak zwrócić uwagę na rozmaite sztuczki, które stosuje Ania. Chodzi przede wszystkim o smażenie pączków, w którym ważne jest kilka czynników, w tym odpowiednia temperatura. Jednak nie da się osiągnąć wprawy przez ćwiczenia, więc nawet jeśli pierwsza partia pączków nie będzie doskonała, druga musi już być o wiele lepsza.

Ta ryba wygląda jak sola, a jest od niej 100 razy gorsza. Nie daj się nabrać na sztuczki producentów

Pączki Ani Zyśk

Do przygotowania pączków potrzebujemy szprycy, która pozwoli nafaszerować je ulubionym nadzieniem. Dziś modna jest nutella czy kajmak, warto jednak sięgnąć także po tradycyjne powidła śliwkowe.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 25 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 35 g masła
  • 3 żółtka
  • 15 ml octu
  • Szczypta soli
  • Marmolada
  • Olej do smażenia

Pączki z jasną obwódką

Krok 1. Mąkę, cukier, mleko i pokruszone drożdże przekładamy do miski i mieszamy lekko, by fermentacja ruszyła.

składniki ciasta
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Dodajemy pozostałe składniki, lekko mieszamy i wyrabiamy na gładkie, kleiste ciasto. Odstawiamy na godzinę.

zagniatanie ciasta
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Ciasto wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy ręcznie.

ciasto na pączki
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 15-20 mm.

rozwałkowane ciasto
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Z placka wykrawamy pączki o średnicy ok. 8 cm. Układamy je na pojedynczych arkusikach papieru do pieczenia.

pączki wykrojone
Fot. Anna Zyśk

Krok 6. Pączki nakrywamy ściereczką i odkładamy, by podwoiły objętość.

wyrośnięty pączek
Fot. Anna Zyśk

Krok 7. pomagając sobie papierem, układamy pączki na głębokim, dobrze nagrzanym tłuszczu. Smażymy w niezbyt wysokiej temperaturze po kilka minut z każdej strony.

smażenie pączków
Fot. Anna Zyśk

Krok 8. Konfiturę nakładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy pączki.

nadziewanie pączka
 

Krok 10. Pączki z wierzchu posypujemy cukrem pudrem.

nadziany pączek
Fot. Anna Zyśk