Moja mama smaży pączki tylko tak. Nigdy nie piją tłuszczu i zawsze wychodzą puszyste

Cukiernie rozpieściły nas na tyle, że smażenie pączków jest w wielu domach zapomnianą tradycją. Jednak z tymi poradami i dobrym przepisem bardzo łatwo ją odświeżyć. Domowe pączki znów mogą cieszyć nasze podniebienia.
Domowe pączki
Przepis na pączki doskonałe przypomina nam Anna Zyśk, autorka profilu jedz.pysznie na Instagramie. Jej pączki to klasyczna, domowa receptura. Przygotowanie ciasta jest niezwykle proste, bo składa się ono z powszechnie dostępnych składników.
Warto jednak zwrócić uwagę na rozmaite sztuczki, które stosuje Ania. Chodzi przede wszystkim o smażenie pączków, w którym ważne jest kilka czynników, w tym odpowiednia temperatura. Jednak nie da się osiągnąć wprawy przez ćwiczenia, więc nawet jeśli pierwsza partia pączków nie będzie doskonała, druga musi już być o wiele lepsza.
Ta ryba wygląda jak sola, a jest od niej 100 razy gorsza. Nie daj się nabrać na sztuczki producentówPączki Ani Zyśk
Do przygotowania pączków potrzebujemy szprycy, która pozwoli nafaszerować je ulubionym nadzieniem. Dziś modna jest nutella czy kajmak, warto jednak sięgnąć także po tradycyjne powidła śliwkowe.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 120 ml ciepłego mleka
- 25 g cukru
- 5 g cukru waniliowego
- 35 g masła
- 3 żółtka
- 15 ml octu
- Szczypta soli
- Marmolada
- Olej do smażenia
Pączki z jasną obwódką
Krok 1. Mąkę, cukier, mleko i pokruszone drożdże przekładamy do miski i mieszamy lekko, by fermentacja ruszyła.

Krok 2. Dodajemy pozostałe składniki, lekko mieszamy i wyrabiamy na gładkie, kleiste ciasto. Odstawiamy na godzinę.

Krok 3. Ciasto wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy ręcznie.

Krok 4. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 15-20 mm.

Krok 5. Z placka wykrawamy pączki o średnicy ok. 8 cm. Układamy je na pojedynczych arkusikach papieru do pieczenia.

Krok 6. Pączki nakrywamy ściereczką i odkładamy, by podwoiły objętość.

Krok 7. pomagając sobie papierem, układamy pączki na głębokim, dobrze nagrzanym tłuszczu. Smażymy w niezbyt wysokiej temperaturze po kilka minut z każdej strony.

Krok 8. Konfiturę nakładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy pączki.

Krok 10. Pączki z wierzchu posypujemy cukrem pudrem.






































