Smakosze.pl Przepisy Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
canva/Olga Stock

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście

2 czerwca 2023

Kotlety mielone po śląsku będą świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Delikatne i smaczne mięso z dodatkiem twarogu jest proste w przygotowaniu. Wystarczy dodać pokruszony nabiał i dobrze wymieszać go z pozostałymi składnikami. Smak będzie nieziemski.

Przepis na kotlety mielone po śląsku

Mięso z dodatkiem twarogu wymaga zaledwie kilku dodatków, które podkreślą jego smak. Kluczowa jest natka pietruszki oraz gałka muszkatołowa, które sprawią, że kompozycja będzie wyrazista i świeża. Można też dodać cebulkę — jak w pierogach ruskich.

Składniki:

  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 3 średnie cebule (można pominąć)
  • 400 g półtłustego twarogu
  • 4 duże jaja
  • 110 g bułki tartej lub kaszy manny
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Zapomnij o bułce. Teraz ludzie masowo do kotletów mielonych dodają to warzywo

Jak zrobić smaczne kotlety mielone? Dodajcie do masy twaróg

Zaczynamy od zmielenia mięsa w maszynce wraz z twarogiem. Dodajemy jaja, natkę pietruszki oraz posiekaną cebulę, jeśli jej używamy. Warzywo możemy też wcześniej zeszklić. Wsypujemy też 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy w ilości do smaku.

Wyrabiamy masę, aż składniki się połączą. Formujemy lekko spłaszczone niezbyt duże kotlety mielone i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na średnim ogniu, na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy nabiorą złotego koloru z obu stron, osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy.

Jak podać kotlety mielone po śląsku?

Danie będzie smakowało fantastycznie z dodatkiem ziemniaków z wody oraz surówki np. z marchewki . Możecie też pokusić się o przygotowanie modrej kapusty, charakterystycznego elementu śląskiego obiadu.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na kotlety mielone. Sprawdźcie koniecznie wersję z pieczarkami i serem żółtym . Być może skusi was również patent na przygotowanie dania w piekarniku.

Kotlety mielone po śląsku sa pyszne.png
canva/arfo
Porównał cenę czereśni w Polsce i Niemczech. To wręcz niewiarygodne
Te zupy psują się najszybciej. Winny jest 1 składnik
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy