Na święta nie piekę ani makowca, ani piernika. To ciasto jest jeszcze lepsze
Ciasto na święta to już słodka tradycja w wielu polskich domach. Zwykle pieczemy serniki i pierniki, ale teraz pora na przepis na zupełnie inny smakołyk. Ciasto z przepisu Heni Foks wychodzi, że palce lizać. Do tego cudownie wygląda na świątecznym stole.
Ciasto najlepsze na święta
Jeśli szukamy nowego przepisu na ciasto na święta, to przepis blogerki kulinarnej Heni Foks , sprawdzi się tu idealnie. Ciasto na makowym spodzie z puszystym kremem i warstwą galaretki z brzoskwiniami, to prawdziwy rarytas . Smakiem na głowę bije tak popularne w okresie Bożego Narodzenia makowce i pierniki.
Ciasto od Heni Foks to połączenie makowca z sernikiem. Wyczuwa się w nim też kokos i żurawinę. Takie ciasto na święta będzie smakować każdemu łasuchowi. Efektowny i pyszny wypiek nie jest trudny do przygotowania. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Heni Foks. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak upiec ciasto na święta z przepisu Heni Foks?
Składniki na spód makowy:
- 5 białek
- 1 szklanka mielonego maju
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki kokosu
- ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 200 g masła
- 1 budyń waniliowy
- 1 ½ szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru
- 5 połówek brzoskwiń
- duża garść suszonej żurawiny
Galaretka:
- 2 galaretki
- 3 szklanki wrzącej wody
- forma na ciasto 17x 27 cm
Przygotowanie ciasta na święta zaczniemy od ubicia białek ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy mąką, proszek do pieczenia, kokos i mak . Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 17x27 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni przez 45 minut.
Teraz zajmiemy się kremem. 1 szklankę mleka gotujemy, a w połowie szklanki mleka rozprowadzamy 40 g budyniu . Dodajemy cukier i mieszamy. Budyń wlewamy na gotujące się mleko. Gotowy budyń zostawiamy do ostudzenia.
Ciasto z makiem i kremem kusi smakiem
Masło ucieramy i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, a brzoskwinie kroimy w ćwiartki. Teraz krem wykładamy na upieczone i przestudzone ciasto. Wyrównujemy powierzchnię, układamy brzoskwinie i żurawinę .
Następnie wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Potem możemy od razu podawać . Wychodzi pyszne i będzie smakować każdemu w święta Bożego Narodzenia . Przepis Heni Foks jest wart wypróbowania w każdym domu. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by karp nie miał posmaku mułu. Informowaliśmy o promocji masła w Dino.