Strzelczyk zrobił rybę po grecku “lekko z przymrużeniem oka”. To może być hit świąt
Ryba po grecku od Tomasz Strzelczyka jest wyjątkowo wyrazista i pełna smaku. Znany kucharz robi ją tak, że każdemu cieknie ślinka. Ten przepis warto wykorzystać dzień przed Wigilią. Następnego dnia zachwyci każdego smakosza.
Ryba po grecku dobrze doprawiona
Ryba po grecku to jedno z wielu dań, które podajemy w Wigilię. Jest smaczna, ale czasem brakuje jej wyrazistości. Warzywa sprawiają, że potrawa bywa nieco mdła. Jednak przepis Tomasza Strzelczyka zapewni mnóstwo wyrazistego smaku. Ryba po grecku w jego wykonaniu to prawdziwy majstersztyk.
Świetnie doprawiona, łącznie z warzywami, będzie pysznie smakować w Wigilię. Danie trzeba przyrządzić dzień przed świętami. Smaki doskonale przenikną się, a ryba po grecku stanie się hitem w każdym domu. Przepis Tomasza Strzelczyka można zobaczyć na jego kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Karp nie będzie mieć już posmaku mułu. Wystarczy ta czynnośćJak zrobić rybę po grecku z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 1,2 kg filetu z dorsza
- 3 marchewki
- kawałek selera
- 1 czerwona papryka
- 3 cebule
- 1 pietruszka
- 700 l passaty pomidorowej
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżki octu
- szczypta płatków chili
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie ryby po grecku zaczniemy od pokrojenia jej na nieduże kawałki. Jeśli ryba była mrożona, należy ją osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego. To bardzo istotne, bo ryba inaczej nam się ugotuje, a nie usmaży. Rybę doprawiamy tylko solą, oprószamy w mące i smażymy.
Teraz zajmiemy się warzywami. Musimy zetrzeć seler, marchewkę i pietruszkę, a cebulę i paprykę pokroić. Warzywa podsmażamy na patelni, ale paprykę dokładamy na końcu. Doprawiamy i wlewamy passatę. Wsypujemy natkę pietruszki i mieszamy.
Ryba po grecku z przymrużeniem oka
Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Nakładamy warzywa, potem rybę i znów warzywa. Rybę po grecku zostawiamy na jedną dobę, by przeszła smakiem. Podajemy w Wigilię. Potrawa od Tomasza Strzelczyka wychodzi pełna smaku, wyrazista i rozpływa się w ustach.
Jest inna od zwykle dość mdłej ryby po grecku. Dobrze doprawiona będzie hitem podczas świąt Bożego Narodzenia. Dlatego warto ją przyrządzić. Wychodzi pyszna jak żadna inna. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczne smarowidło zamiast masła. Radziliśmy, jak ugotować kwaśny bigos.