Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na wakacjach spróbowałam gołąbków kresowych. Smak doskonały, a przepis bardzo prosty

Na wakacjach spróbowałam gołąbków kresowych. Smak doskonały, a przepis bardzo prosty

Gołąbki kresowe
canva/rimmabondarenko

Gołąbki kojarzą mi się z mięsnym farszem, czasami wzbogacanym o ryż. Kiedy podczas urlopu spróbowałam wersji kresowej, w której w kapuście zamyka się surowe ziemniaki z dodatkami, byłam zachwycona. Smakowały nieziemsko, a jeszcze okazało się, że z łatwością zrobię je w domu.
 

Przepis na znakomite gołąbki kresowe

Na Kresach do gołąbków nie dodaje się mięsa. Niezmiernie mnie to ucieszyło, bo od dawna już po nie nie sięgam. Inna sprawa, że ziemniaki z dodatkiem cebulki i czosnku w liściach kapusty smakują obłędnie. Musicie spróbować.

Składniki:

  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 główka białej kapusty
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 2 duże jaja
  • 10 g masła lub oleju rzepakowego
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Dziadek Tadek dodawał do jajecznicy aromatyczny składnik. Pachniało w całej kuchni

Jak zrobić gołąbki kresowe? Obejdzie się bez mięsa i ryżu

Zaczynam od obrania ziemniaków i starcia ich na tarce o małych oczkach, podobnie jak do przygotowania placków. Z pulpy odciskam nadmiar płynu. Cebulę pozbawiam łupiny, siekam i smażę, aż zmięknie.

Gdy przestygnie, wrzucam ją do ziemniaków, a następnie całość doprawiam solą, pieprzem oraz rozdrobnionym czosnkiem. Wbijam jaja i dokładnie mieszam.

Kapustę oczyszczam, usuwam głąb. Sparzam, gotując ją w garnku z wrzątkiem przez kilka minut, po czym oddzielam liście. W tych większych umieszczam porcje farszu ziemniaczanego i zawijam zgrabne sakiewki. Drobnymi lub porwanymi liśćmi wykładam dno dużego garnka.

Umieszczam tam gotowe gołąbki kresowe i zalewam je bulionem. Wrzucam jeszcze ziele angielskie oraz liść laurowy i doprowadzam do wrzenia. Od tego momentu duszę zawartość naczynia przez mniej więcej godzinę na niewielkim ogniu.

Wskazówka: smażąc na oleju rzepakowym, korzystając z bulionu warzywnego i wlewając aquafabę zamiast jaja — po 3 łyżki na 1 sztukę kurzego nabiału — przygotujecie wegańską wersję obiadowego dania. Polecam wzbogacić ją o skwarki z tempehu wędzonego.

Jak podać gołąbki kresowe?

Kapuściane zawijasy z ziemniakami najlepiej smakują podane z gęstą śmietaną — także wegańską — podsmażonym na patelni boczkiem lub karmelizowaną cebulą. Możemy je też polać ulubionym sosem np. grzybowym.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite gołąbki. Sprawdźcie koniecznie wersji wegetariańskiej z czerwoną soczewicą, pieczarkami i fetą. Być może skusi was też propozycja, w której farsz zawijany jest w kapustę włoską.

Gołąbki kresowe są bez miesa.png
canva/veyla