Na wakacjach spróbowałam gołąbków kresowych. Smak doskonały, a przepis bardzo prosty
Gołąbki kojarzą mi się z mięsnym farszem, czasami wzbogacanym o ryż. Kiedy podczas urlopu spróbowałam wersji kresowej, w której w kapuście zamyka się surowe ziemniaki z dodatkami, byłam zachwycona. Smakowały nieziemsko, a jeszcze okazało się, że z łatwością zrobię je w domu.
Przepis na znakomite gołąbki kresowe
Na Kresach do gołąbków nie dodaje się mięsa. Niezmiernie mnie to ucieszyło, bo od dawna już po nie nie sięgam. Inna sprawa, że ziemniaki z dodatkiem cebulki i czosnku w liściach kapusty smakują obłędnie. Musicie spróbować.
Składniki:
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 główka białej kapusty
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 2-4 ząbki czosnku
- 2 duże jaja
- 10 g masła lub oleju rzepakowego
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić gołąbki kresowe? Obejdzie się bez mięsa i ryżu
Zaczynam od obrania ziemniaków i starcia ich na tarce o małych oczkach, podobnie jak do przygotowania placków. Z pulpy odciskam nadmiar płynu. Cebulę pozbawiam łupiny, siekam i smażę, aż zmięknie.
Gdy przestygnie, wrzucam ją do ziemniaków, a następnie całość doprawiam solą, pieprzem oraz rozdrobnionym czosnkiem. Wbijam jaja i dokładnie mieszam.
Kapustę oczyszczam, usuwam głąb. Sparzam, gotując ją w garnku z wrzątkiem przez kilka minut, po czym oddzielam liście. W tych większych umieszczam porcje farszu ziemniaczanego i zawijam zgrabne sakiewki. Drobnymi lub porwanymi liśćmi wykładam dno dużego garnka.
Umieszczam tam gotowe gołąbki kresowe i zalewam je bulionem. Wrzucam jeszcze ziele angielskie oraz liść laurowy i doprowadzam do wrzenia. Od tego momentu duszę zawartość naczynia przez mniej więcej godzinę na niewielkim ogniu.
Wskazówka: smażąc na oleju rzepakowym, korzystając z bulionu warzywnego i wlewając aquafabę zamiast jaja — po 3 łyżki na 1 sztukę kurzego nabiału — przygotujecie wegańską wersję obiadowego dania. Polecam wzbogacić ją o skwarki z tempehu wędzonego.
Jak podać gołąbki kresowe?
Kapuściane zawijasy z ziemniakami najlepiej smakują podane z gęstą śmietaną — także wegańską — podsmażonym na patelni boczkiem lub karmelizowaną cebulą. Możemy je też polać ulubionym sosem np. grzybowym.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite gołąbki. Sprawdźcie koniecznie wersji wegetariańskiej z czerwoną soczewicą, pieczarkami i fetą. Być może skusi was też propozycja, w której farsz zawijany jest w kapustę włoską.