Gołąbki w kapuście włoskiej z dodatkiem orzechów
Gołąbki na obiad? Czemu nie, są pożywne, bardzo smaczne i mogą zastąpić cały posiłek. Dziś prezentujemy wam przepis na gołąbki w kapuście włoskiej z dodatkiem orzechów. Są delikatne, lekko orzechowe w smaku, z przyjemnie chrupiącymi kawałkami. Jesteśmy przekonani, że ta wersja gołąbków przypadnie ci do gustu.
Gołąbki można robić z kapusty białej, czerwonej i włoskiej. Pierwsze są nieco trudniejsze do zrobienia na etapie przygotowania liści. Główki kapusty białej i czerwonej o tej porze roku, są bowiem mocno zwarte i trudniej oddzielać z nich pojedyncze liście. Kapusta włoska ma luźniej ułożone liście, dzięki czemu łatwiej je ściągać. Szybciej też je się sparza i są delikatniejsze.
Orzechy włoskie są dodatkiem kojarzonym raczej z ciastami i deserami. Jednak ich smak doskonale harmonizuje też z potrawami wytrawnymi. Wnoszą do potraw przyjemny smak i chrupkość. Poza tym wzbogacają danie w cenne oleje i witaminy.
Gołąbki w kapuście włoskiej z dodatkiem orzechów
Składniki:
8-10 liści kapusty włoskiej
50 dag mielonego mięsa
1 strąk czerwonej papryki
3 łyżki wyłuskanych orzechów włoskich
5 dag wędzonego boczku
3-4 łyżki tartej bułki
1 jajko
słodka mielona papryka
sól, pieprz
10 dag masła
Przygotowanie gołąbków
Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Ostrożnie zdejmij z niej 8-10 dużych liści. Wrzuć je na wrzątek i trzymaj w nim 2-3 minuty, aż zrobią się elastyczne. Wyjmij je z wody, osącz, wystudź.
Paprykę umyj, oczyść, pokrój w małą kostkę. Orzechy przebierz, drobno posiekaj. Boczek pokrój w małą kostkę.
Do mielonego mięsa dodaj tartą bułkę i jajko, a także zmieloną paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj masę. Połącz ją z boczkiem, papryką i orzechami.
Na przygotowane liście kładź po porcji mięsnej masy. Formuj gołąbki. Gołąbki ułóż w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Posyp je wiórkami masła.
Gołąbki podlej odrobiną wody. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika o temp. 200 st. C. Gołąbki piecz ok. 30 minut.
Jeśli szukasz innych, ciekawych przepisów na gołąbki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę Ewy Wachowicz na gołąbki w żurku, a także przepis Ani Starmach na gołąbki w sosie pomidorowym.
Źródło: canva/dlerick
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram