Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbki w kapuście włoskiej z dodatkiem orzechów
Renata Materlińska
Renata Materlińska 02.12.2021 01:00

Gołąbki w kapuście włoskiej z dodatkiem orzechów

Gołąbki z orzechami włoskimi
canva/hipokrat

Gołąbki na obiad? Czemu nie, są pożywne, bardzo smaczne i mogą zastąpić cały posiłek. Dziś prezentujemy wam przepis na gołąbki w kapuście włoskiej z dodatkiem orzechów. Są delikatne, lekko orzechowe w smaku, z przyjemnie chrupiącymi kawałkami. Jesteśmy przekonani, że ta wersja gołąbków przypadnie ci do gustu.

Gołąbki można robić z kapusty białej, czerwonej i włoskiej. Pierwsze są nieco trudniejsze do zrobienia na etapie przygotowania liści. Główki kapusty białej i czerwonej o tej porze roku, są bowiem mocno zwarte i trudniej oddzielać z nich pojedyncze liście. Kapusta włoska ma luźniej ułożone liście, dzięki czemu łatwiej je ściągać. Szybciej też je się sparza i są delikatniejsze.

Orzechy włoskie są dodatkiem kojarzonym raczej z ciastami i deserami. Jednak ich smak doskonale harmonizuje też z potrawami wytrawnymi. Wnoszą do potraw przyjemny smak i chrupkość. Poza tym wzbogacają danie w cenne oleje i witaminy.

Gołąbki w kapuście włoskiej z dodatkiem orzechów

Składniki:

  • 8-10 liści kapusty włoskiej

  • 50 dag mielonego mięsa

  • 1 strąk czerwonej papryki

  • 3 łyżki wyłuskanych orzechów włoskich

  • 5 dag wędzonego boczku

  • 3-4 łyżki tartej bułki

  • 1 jajko

  • słodka mielona papryka

  • sól, pieprz

  • 10 dag masła

Przygotowanie gołąbków

Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Ostrożnie zdejmij z niej 8-10 dużych liści. Wrzuć je na wrzątek i trzymaj w nim 2-3 minuty, aż zrobią się elastyczne. Wyjmij je z wody, osącz, wystudź.

Paprykę umyj, oczyść, pokrój w małą kostkę. Orzechy przebierz, drobno posiekaj. Boczek pokrój w małą kostkę.

Do mielonego mięsa dodaj tartą bułkę i jajko, a także zmieloną paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj masę. Połącz ją z boczkiem, papryką i orzechami.

Na przygotowane liście kładź po porcji mięsnej masy. Formuj gołąbki. Gołąbki ułóż w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Posyp je wiórkami masła.

Gołąbki podlej odrobiną wody. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika o temp. 200 st. C. Gołąbki piecz ok. 30 minut.

Jeśli szukasz innych, ciekawych przepisów na gołąbki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę Ewy Wachowicz na gołąbki w żurku, a także przepis Ani Starmach na gołąbki w sosie pomidorowym.

orzechy włoskie
orzechy włoskie

Źródło: canva/dlerick

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram