Smakosze.pl Przepisy Na Walentynki zrobię ciasteczkowe serca. Za ten przepis można dostać medal
Fot. youtube.com/SprytneBabkiOfficial

Na Walentynki zrobię ciasteczkowe serca. Za ten przepis można dostać medal

27 stycznia 2025

Takie walentynkowe ciastka to zabawa formą, a właściwie foremkami. Desery zawsze doskonale komunikują uczucia, ale ten robi to podwójnie. Taką przekąskę można też przygotować razem z dziećmi.

Ciasteczka w serduszka na walentynki

Choć ciastka wyglądają nietypowo, nie ma w przepisie nic niezwykłego. Półkruche ciasto przygotowujemy tu według wszystkich znanych wskazań . Można nawet użyć ulubionego przepisu, zamiast trzymać się podanego poniżej.

To, co nietypowe, to sposób na ciastka ze wzorem na walentynki . Potrzebna do niego będzie foremka w kształcie serca . Dzięki odrobinie proszku do pieczenia dwie części ciastek zrosną się ze sobą w piekarniku, dając kolorowy, zabawny efekt.

wykrawanie ciastek
Fot. youtube.com/SprytneBabkiOfficial
Natnij schab i wypchaj cebulą. Ten przepis to hit w moim domu, każdy chce dokładkę

Kruche ciastka na walentynki

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sprytne babki. Dodając barwnik uważajmy na jego ilość. Jest niezwykle skondensowany i potrafi zaskoczyć efektem!

Składniki

  • 250 g mąki
  • 130 g masła
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • Niecała łyżeczka proszku do pieczenia
  • Czerwony barwnik
  • Ekstrakt waniliowy

Ciastka z sercem na walentynki

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier puder oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Delikatnie mieszamy. Do ciasta wbijamy jajko, dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego i dokładnie zagniatamy.

Ciasto dzielimy na połowy . Jedną od razu odstawiamy do odpoczynku, drugą najpierw doprawiamy czerwonym barwnikiem. Oczywiście obie połowy ciasta można zabarwić według uznania.

Oba ciasta rozwałkowujemy na placki o tej samej grubości ok. 5-6 mm. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Wykrawamy z ciasta krążki, a w każdym z nich – serce foremką o odpowiednim kształcie.

Serca zamieniamy miejscami – czerwone do jasnych, jasne do czerwonych ciastek. Można lekko rozpłaszczyć ciastka wałkiem, by lepiej do siebie pasowały. Ciastka wypiekamy przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Należy uważać, by nie piec ich za długo , bo ich kolor zmieni się, kiedy się przyrumienią.

Spróbuj swoich sił w quizie na znajomość słodyczy PRL-u . Wypróbuj też przepis na zalewajkę .

serduszka w ciastkach
Fot. youtube.com/SprytneBabkiOfficial
Biedronka oszalała. Wielka promocja od poniedziałku
Ta surówka pojawia się codziennie na moim stole. Do kotleta jest idealna
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy