Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk robi najlepsze faworki na Tłusty Czwartek. Ten przepis jest już kultowy
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.01.2025 09:51

Strzelczyk robi najlepsze faworki na Tłusty Czwartek. Ten przepis jest już kultowy

faworki
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Już za niespełna miesiąc będziemy świętować Tłusty Czwartek. To ulubione święto wszystkich łasuchów. Wiadomo, że nie zabraknie pączków, ale koniecznie trzeba zrobić też faworki. Te z przepisu Tomasza Strzelczyka są wyjątkowo kruche, chrupiące i pyszne. 

Chrupiące faworki, czyli słodki hit

W tym roku Tłusty Czwartek obchodzimy 27 lutego. Zjedzenie przynajmniej jednego pączka jest już słodką tradycją. Jednak wszyscy wiemy, że na jednym nigdy się nie kończy. To samo z faworkami. Tu nawet nie ma, co liczyć zjedzonych smakołyków. Tłusty Czwartek rządzi się swoimi prawami. 

Z tej okazji Tomasz Strzelczyk poleca kultowy już przepis na faworki. Chrupiące, kruche, leciutkie i pyszne są teraz w zasięgu każdego łasucha. Zrobimy je dzięki wskazówkom popularnego kucharza. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Tomasza Strzelczyka. Stamtąd  też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

faworki
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Kroję cebulę, pakuję do słoika i wlewam zalewę. Ten przepis musi dostać medal

Jak zrobić faworki z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 8 łyżek śmietany 18%
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki wódki
  • 1 łyżeczka pasty z wanilią
  • cukier puder 
  • olej do smażenia

Przygotowanie faworków zaczniemy od wsypania mąki do miski, dodajemy kwaśną śmietaną, żółtka. Dokładamy pastę z wanilią i wlewamy wódkę. Najpierw delikatnie mieszamy składniki, a potem zagniatamy ciasto. Powinno wyjść dość twarde.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Wyrabianie wymaga czasu, a wychodzi kruche i jednolite. Przykrywamy je folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkowujemy połowę ciasta, a potem drugą część. Ciasto powinno być dość cienkie, odkrajamy brzegi i ciasto kroimy na pasy o szerokości 3- 4 cm. 

faworki
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Faworki najlepsze na Tłusty Czwartek

Na każdym kawałku ciasta robimy nacięcie i przekładamy przez nie ciasto. Faworki smażymy w gorącym oleju na złoty kolor. Podczas smażenia puchną i jak to mówi Strzelczyk “robią się chruściaste”. Wyglądają wspaniale, a po usmażeniu musimy wyłożyć je na talerz z ręcznikiem papierowym.

W ten sposób pozbywamy się nadmiaru tłuszczu. Faworki posypujemy cukrem pudrem. Smakują wyśmienicie, są obłędnie kruche i “chruściaste”. Warto przyrządzić je na Tłusty Czwartek. Przepis Tomasza Strzelczyka gwarantuje pyszny efekt. Pisaliśmy, dlaczego drewniana łyżka może się stać groźna dla zdrowia. Informowaliśmy o kontrowersyjnym składniku, który trafi do żywności

faworki
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA