Na Wielkanoc faszeruję jajka na dwa sposoby. Nie mogę się zdecydować, który lepszy
Na twoim wielkanocnym stole muszą się znaleźć jajka faszerowane. Ja robię je na dwa sposoby i w obu przypadkach są smakowite. Zrób je według mojego przepisu, a na pewno zaskoczysz rodzinę na święta.
Faszerowane jajka idealne na Wielkanoc
Jajka to nieodłączny składnik świąt wielkanocnych. Z jednej strony to symbol życia i odrodzenia, a z drugiej ulubiony przez wszystkich dodatek do dań. Właśnie dlatego przed świętami kupujemy je w ilościach hurtowych.
Ja dla swojej rodziny przygotowuję jajka faszerowane z przepisu, który znajdziesz w dalszej części artykułu. Podaj jajka w ten sposób, a gwarantuje ci, że będą wszystkim smakować.
Co będzie ci potrzebne?
Podstawowym i oczywistym składnikiem są oczywiście jajka. Oprócz nich będziesz potrzebować także składniki z listy poniżej. Nie zapomnij o żadnym z nich. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Moje Domowe Jedzenie, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 15 jajek
- 3 ogórki konserwowe
- 4 pieczarki
- 50 g majonezu
- natka pietruszki
- szczypior
- pieprz
- sól
Dwa sposoby na faszerowane jajka
Rozpocznij od przygotowania sosu tatarskiego. Obierz pieczarki. Drobno je pokrój i podsmaż na patelni . Przełóż do miski. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki konserwowe.
Jajka ugotuj na twardo . Pięć z nich drobno posiekaj i przesyp do miski z pieczarkami. Dodaj posiekany szczypior oraz majonez. Dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj na jednolitą masę .
Z pozostałych jajek odetnij wierzchołki. Tak jak na zdjęciu poniżej. Żółtka wymieszaj z odrobiną pieczarek. Taki farsz nakładaj na wierch jajek.
Na talerz wyłóż sos tatarski. Rozprowadź go równomiernie . W nim ustaw 5 jajek faszerowanych pieczarkami oraz 5 ugotowanych. Całość posyp drobno posiekaną natką pietruszki i gotowe.