Smakosze.pl Przepisy Nacięła cytryny, obsypała solą i wsadziła do słoika. Niewiarygodne co jej wyszło
Screen z filmu na kanale TikTok kulinarneprzygodygatity

Nacięła cytryny, obsypała solą i wsadziła do słoika. Niewiarygodne co jej wyszło

14 marca 2023

Kiszone cytryny są smacznym dodatkiem do mięs oraz warzyw. Jak pokazała jedna z tiktokerek, ich przygotowanie jest niesamowicie proste. Wystarczą owoce, woda, trochę przypraw i czas. Musicie spróbować.

Przepis na znakomite kiszone cytryny

Zrobienie niebagatelnego dodatku do potraw inspirowanego kuchnią Maroka zajmie wam dosłownie kilka chwil. Wystarczy wcześniej zaopatrzyć się w wyparzony i szczelny słoik oraz kilka produktów. Smakołyk bije na głowę klasyczne polskie kiszonki.

Składniki:

  • 8 cytryn
  • 300 ml wody
  • około 150 g soli morskiej
  • 3-4 goździk
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 4-5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2-3 liście limonki kaffir
  • mały kawałek kory cynamonu (opcjonalnie)
Nie tylko ceny majonezu wołają o pomstę do nieba. Bosacka spojrzała na etykiety i zamarła

Jak zrobić kiszone cytryny? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od dokładnego umycia i sparzenia owoców. Z trzech owoców wyciskamy sok. Pozostałe nacinamy w ćwiartki, tak by nie rozciąć ich w pełni. W każdej umieszczamy po łyżeczce soli. Układamy je w słoiku dość ciasno.

Dodajemy przyprawy w kawałku, po czym wlewamy sok z owoców. Z wody i 100 g soli sporządzamy roztwór. Uzupełniamy nim słoik tak, aby zawartość znalazła się pod powierzchnią płynu i zamykamy naczynie. Kiszone cytryny odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na około 4 tygodnie.

Jak podać kiszone cytryny?

Przysmak doskonale wzbogaci mięsne potrawy, zwłaszcza te duszone. Będzie też znakomicie komponował się z warzywami np. z pieczonymi marchewkami czy burakami. Z powodzeniem dodacie je też do niektórych sałatek.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na domowe kiszonki. Szczególnie polecamy pełną charakteru kapustę pekińską po koreańsku . Być może skuszą was też znakomite ogórki po amerykańsku .

Źróło: TikTok/kulinarneprzygodygatity

Nie uwierzysz, z czym Lewandowska podaje białą kiełbasę. Tego się nie spodziewaliśmy
Masz w domu ten produkt? Natychmiast wyrzuć. Ta partia może być niebezpieczna dla zdrowia
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy