Nacięła cytryny, obsypała solą i wsadziła do słoika. Niewiarygodne co jej wyszło
Kiszone cytryny są smacznym dodatkiem do mięs oraz warzyw. Jak pokazała jedna z tiktokerek, ich przygotowanie jest niesamowicie proste. Wystarczą owoce, woda, trochę przypraw i czas. Musicie spróbować.
Przepis na znakomite kiszone cytryny
Zrobienie niebagatelnego dodatku do potraw inspirowanego kuchnią Maroka zajmie wam dosłownie kilka chwil. Wystarczy wcześniej zaopatrzyć się w wyparzony i szczelny słoik oraz kilka produktów. Smakołyk bije na głowę klasyczne polskie kiszonki.
Składniki:
- 8 cytryn
- 300 ml wody
- około 150 g soli morskiej
- 3-4 goździk
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 4-5 ziaren czarnego pieprzu
- 2-3 liście limonki kaffir
- mały kawałek kory cynamonu (opcjonalnie)
Jak zrobić kiszone cytryny? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od dokładnego umycia i sparzenia owoców. Z trzech owoców wyciskamy sok. Pozostałe nacinamy w ćwiartki, tak by nie rozciąć ich w pełni. W każdej umieszczamy po łyżeczce soli. Układamy je w słoiku dość ciasno.
Dodajemy przyprawy w kawałku, po czym wlewamy sok z owoców. Z wody i 100 g soli sporządzamy roztwór. Uzupełniamy nim słoik tak, aby zawartość znalazła się pod powierzchnią płynu i zamykamy naczynie. Kiszone cytryny odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na około 4 tygodnie.
Jak podać kiszone cytryny?
Przysmak doskonale wzbogaci mięsne potrawy, zwłaszcza te duszone. Będzie też znakomicie komponował się z warzywami np. z pieczonymi marchewkami czy burakami. Z powodzeniem dodacie je też do niektórych sałatek.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na domowe kiszonki. Szczególnie polecamy pełną charakteru kapustę pekińską po koreańsku . Być może skuszą was też znakomite ogórki po amerykańsku .
Źróło: TikTok/kulinarneprzygodygatity