Smakosze.pl Przepisy Nacinam parówki, kładę na patelni i dodaję żółtka. Jak dla mnie nie ma lepszego śniadania
fot. youtube.com/apmorgen

Nacinam parówki, kładę na patelni i dodaję żółtka. Jak dla mnie nie ma lepszego śniadania

29 lipca 2024

Pomysłowe śniadania z parówek i jabłek stały się w ciągu ostatnich lat osobną gałęzią sztuki kulinarnej. Oto jeden z podobnych przepisów. Poznajcie parówkowe słoneczka.

Śniadanie z parówek

Miotełki, ośmiorniczki, serduszka… jest tyle sposobów na serwowanie śniadań z parówkami i jajkami , że czasem nie wiadomo, na który się zdecydować. Jedno jest pewne – desery tego typu zaprzeczają zasadzie, że nie wolno bawić się jedzeniem.

Nowinki takie jak ta przypadły do gustu wielu dzieciom, a właściwie rodzicom, którzy dzięki temu mogą zaproponować swoim pociechom pożywne i sycące śniadanie. W końcu jajka i parówki to dwa podstawowe produkty tej pory dnia. Każdy opiekun dziecka, które jada oczami, może dołączyć takie śniadanie do swojego repertuaru.

nacinanie parówki
fot. youtube.com/apmorgen
Sposób na tę turecką jajecznicę poznałem na wakacjach. Smakuje mi 100 razy bardziej, niż klasyczna

Żółtka i parówki

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Appetitlicher Morgen. Przypomina on starą sztuczkę na odpowiednie nacinanie kiełbasek i innych produktów. Polega ona na umieszczeniu dwóch pałeczek (takich od azjatyckiego jedzenia) po obu stronach krojonego przedmiotu, by nie dopuścić noża do dobicia do deski.

Składniki

  • 2 parówki
  • 4 żółtka jajek
  • Sól, według uznania także pieprz, szczypiorek
  • Olej do smażenia

Parówki-słoneczka

Parówki rozwijamy z folii. Wzdłuż nich układamy dwie pałeczki od azjatyckiego jedzenia. Nożem nacinamy parówki na taką głębokość, na jaką pozwalają pałeczki.

Parówki przekrawamy wzdłuż przez środek części, która nie jest nacięta. Zwijamy każdą połowę nienaciętą częścią do środka, by powstały płatki kwiatka lub promyki słoneczka. Końcówki parówek łączymy wykałaczką.

Parówkowe kółka układamy na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Smażymy je przez chwilę. Kiedy nieco się skurczą, do środka każdej z nich delikatnie wkładamy żółtko jajka . Przyprawiamy solą, a także, według uznania, bardziej wyrazistymi przyprawami. Słoneczka smażymy, aż zrobią się z dołu rumiane. Przewracamy je na drugą stronę i smażymy do momentu, kiedy żółtko będzie zestalone .

Wypróbuj też przepisy na ciastka bananowe z ciasta francuskiego i placki z cukinii .

smażone słoneczka
fot. youtube.com/apmorgen
Ten dżem to prawdziwy przebój do naleśników. Jego główny składnik zaskakuje każdego
Polski wypiek wygrał tytuł najlepszego ciasta na świecie. Zmiażdżył konkurencję
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy