Układam banany na cieście francuskim i dodaję mleko. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania
Przepis na ciastka w kilka minut. Te bananowe przekąski można przygotować dosłownie w kilka chwil i bez wysiłku. Szczególną rolę odgrywa w nich mleko.
Ciastka z bananem
Ciasto francuskie przyspiesza i uatrakcyjnia przygotowanie każdego deseru (i nie tylko deseru). Robimy z niego spody ciast, zwijamy w roladki, zamykamy w nim marmolady, owoce i farsze. Dzisiaj zaś – przygotowujemy z niego ciastka bananowe.
Te małe, urocze przekąski wyglądają jak z cukierni. Nikt nie pomyślałby, że składniki są do kupienia w każdym dyskoncie, a użyte gotowce sprawiają, że domowe przygotowanie ich zajmuje kilka minut. Główną rolę odgrywa bananowy smak.
Babcia zawsze dawała ten składnik do zupy z kurek. Nigdy nie jadłem lepszejBananowe ciastka francuskie
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Smaczny.tv. Przyrządzone tam ciastka różnią się nieco od naszych. Szybki krem, który przygotowujemy, nie musi być bananowy – wtedy zamiast nadmiaru aromatu tego egzotycznego owocu możemy wprowadzić smak waniliowy lub czekoladowy.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 400 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu bananowego (lub w wybranym innym smaku)
- 1-2 banany
- 200 ml śmietany kremówki
- 50 g cukru pudru
Bananowe viennoiserie z kremem
Arkusz ciasta francuskiego rozprostowujemy i wałkujemy lekko, by nie był pozwijany. Dzielimy go na kwadraty, nakrawając nożem lub np. metalową łopatką do kremów. W połowie kwadratów wykrawamy środki kieliszkiem o średnicy zbliżonej do plasterka banana.
W miseczce rozbijamy jajko. Smarujemy nim całe kwadraty, na wierzchu każdego układamy po jednym dziurawym. Brzegi górnego kwadratu smarujemy mlekiem. W każdym zagłębieniu układamy gruby plasterek banana. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut, aż ciasto będzie rumiane.
W rondelku przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu, ale używając mniej mleka – w naszym wypadku 300 ml mleka zamiast pół litra. Gotujemy budyń tak, by był gęsty i odstawiamy do przestudzenia. W misce ubijamy śmietankę, dodając partiami cukier puder. Kiedy śmietana będzie puszysta, dodajemy do niej po 2-3 łyżki naraz ochłodzony budyń i mikserem łączymy składniki.
Krem budyniowo-śmietanowy przekładamy do rękawa cukierniczego. Nakładamy go na przestudzone ciastka z bananem. Po udekorowaniu kremem można dodatkowo posypać je kakao, cukrową posypką lub udekorować kostkami banana.
Wypróbuj też przepisy na puszyste naleśniki i zupę kurkową.