Smakosze.pl Przepisy Nafaszeruj nim ziemniaki i włóż do piekarnika. Obiad postawisz na stole w 20 minut
fot. youtube.com/smacznytv

Nafaszeruj nim ziemniaki i włóż do piekarnika. Obiad postawisz na stole w 20 minut

11 kwietnia 2024

Co wyjdzie z połączenia zapiekanki ziemniaczanej i klasycznego polskiego obiadu? Być może coś w stylu tego przepisu. Nie są to w pełni kluski ziemniaczane ani faszerowane warzywo, ale jest to z pewnością jedna rzecz: pyszność.

Faszerowana masa ziemniaczana

Faszerowane ziemniaki niejedno mają imię. Najprostszy w przygotowaniu sposób to oczywiście przekrojenie kartofla na pół, wydrążenie i napełnienie nadzieniem . Pewną trudnością jest wtedy jednak takie upieczenie lub uduszenie ziemniaków, by dopiekły się w środku, ale z zewnątrz nie były przypalone.

Nasz przepis obchodzi ten problem. Ziemniaki zmieniają się w nim w masę ziemniaczaną, którą zapiekamy (odważni mogą ją też przysmażyć) na złocisty kolor, dostając w nagrodę kluskę zbliżoną do babki ziemniaczanej. Ten przepis ma też jedną przewagę nad faszerowaniem surowego ziemniaka: ratuje resztki z obiadu, czy jest to gotowe puree, czy ugotowane ziemniaki .

gotowe faszerowane ziemniaki
fot. youtube.com/smacznytv
Te kluski ze szpinakiem to przebój w moim domu. Pasują idealnie do każdego dania

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Żeby masa mięsna jeszcze lepiej kleiła się z ziemniaczaną, dodajemy do niej trochę startej mozzarelli. Ilustracje do naszego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv, gdzie dodawana jest ona jako mała kostka osobno od mięsnego farszu.

Składniki

  • Ok. ¾ kg obranych i ugotowanych ziemniaków
  • 200 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek koperku
  • 100 g startej mozzarelli
  • Sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa

Ziemniaki z mięsnym farszem

Ziemniaki przekładamy do miski i ugniatamy . Dodajemy posiekany koperek i jedno jajko. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.

W drugiej misce przygotowujemy masę mięsną z pozostałych składników . Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę, dwa jajka (zostawiając nieco białka w miseczce), sól i pieprz. Dodajemy startą mozzarellę.

Ziemniaki dzielimy na porcje i formujemy z nich placuszki wielkości dłoni. Do każdego nakładamy małą łyżkę masy mięsnej i zaklejamy, formując nadziewaną kluskę .

Takie faszerowane ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą lub wyściełanym papierem do pieczenia . Smarujemy po wierzchu białkiem i wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni . Wymagany czas pieczenia może być nieco dłuższy, warto więc zwrócić uwagę, czy ziemniaki są z wierzchu złociste.

Wypróbuj też przepisy na kotleciki z serc drobiowych i zapiekankę mięsno-makaronową .

farsz do ziemniaków
fot. youtube.com/smacznytv
Dietetyk wskazał najzdrowsze ze wszystkich warzyw. Polacy niesłusznie je omijają
Weź wątróbkę, wymieszaj z warzywami i zalej tą masą. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy