Makaron, mięso mielone i kilka dodatków. Ten obiad starczy na kilka dni, szybki i przepyszny
Zrób szybką i smaczną zapiekankę makaronową z tego przepisu,. Taki obiad wystarczy ci na kilka dni. Dzięki składnikom jest to szybkie oraz tanie danie. Przygotujesz je raz na obiad, a rodzina będzie prosiła żebyś robiła je częściej.
Sposób na szybki obiad
Każdy czasami jest zapracowany i nie ma czasu gotowania obiadu. W takich sytuacjach warto postawić na szybkie przepisy oraz takie, które zagwarantują ci jedzenie na kilka dni. Jednym z nich jest właśnie przepis na tę zapiekankę.
Oprócz smaku i szybkiego czasu przygotowania, ta zapiekanka ma także inną zaletę. Składniki są tanie i na pewno masz je w domu. Dzięki czemu zaoszczędzisz nie tylko sporo pieniędzy, ale i czasu. Jeżeli chodzi o składniki, to znajdziesz je poniżej.
Weź serduszka, przykryj folią i ubij tłuczkiem. Za ten przepis ktoś powinien dostać nagrodęNie zapomnij o składnikach
Podstawą zapiekanki jest makaron oraz mięso. Oprócz nich będziesz potrzebować produktów z listy poniżej. Nie jest ich wiele. Podobny przepis na obiad możesz znaleźć na kanale Guten Hunger na YouTube. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w tym artykule. Nie zwlekajmy. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy przygotowania.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 4 ząbki czonsnku
- 250 g makaronu
- 1 duża cebula
- 30 g majonezu
- 3 jajka
- 100 g mozzarelli
- suszone oregano
- mielona papryka słodka
- pieprz
- sól
Przepis na zapiekankę z makaronu
Na początek ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Na patelni podgrzej odrobinę oliwy i podsmaż na niej cebulę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Do zeszklonej cebuli dołóż mięso. Dopraw pieprzem, solą, oregano oraz mieloną czerwoną papryką. Wymieszaj.
Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oleju. Ułóż w nim połowę odcedzonego makaronu. Rozłóż go równomiernie, aby następnie przykryć go podsmażonym mięsem. Na mięso ułóż resztę maratonu i równo go rozłóż.
Do małej miski wbij jajka oraz dodaj majonez. Wymieszaj ze sobą te składniki na jednolitą mieszankę. Następnie polej nią składniki ułożone w naczyniu. Wierzch zapiekanki posyp startą na dużych oczkach tarki mozzarellą.
Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Gotową zapiekankę krój na kawałki i podawaj rodzinie na obiad. Będą zadowoleni. Sprawdź, jaką zupę podać na Wielkanoc zamiast żurku oraz dowiedz się, jakie pierogi zachwyciły Roberta Makłowicza.