Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź wątróbkę, wymieszaj z warzywami i zalej tą masą. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.04.2024 13:22

Weź wątróbkę, wymieszaj z warzywami i zalej tą masą. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie

przygotowanie wątróbki
fot. youtube.com/recetas_apetitosas

W tym przepisie wątróbka udowadnia, jak uniwersalnym i elastycznym w stosowaniu jest produktem. Powstaje z niej nieoczekiwany przysmak, który świetnie sprawdzi się jako przekąska albo szybki i pełen warzyw podwieczorek.

Placuszki z wątróbki

Wątróbka to produkt, który z pewnością warto mieć w swoim jadłospisie. Niekoniecznie na pierwszych miejscach, warto jednak sięgnąć po nią od czasu do czasu. Jest niskokaloryczna i bogata w witaminy, zwłaszcza grupy B. Jest też wprost niezwykłym źródłem mikroelementów, przede wszystkim żelaza.

Jest też niezwykle tania. Jako podstawowy składnik w naszym przepisie kosztowałaby dziś w sklepie około 15 złotych. Nieźle, zwarzywszy, że dodatkiem do niej są proste warzywa, jajko i trochę śmietany. Efektem są zaś sycące i pożywne placuszki.

placuszki z wątróbki
fot. youtube.com/recetas_apetitosas
Polskie truskawki już trafiły do Biedronki. Cena za małe opakowanie zwala z nóg

Wątróbka na obiad lub podwieczorek

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Recetas apetitosas. Nasza wersja jest jednak jeszcze bogatsza w warzywa.

Składniki

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 3 jajka
  • 150 g śmietany 18%
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 duża cebula
  • 1 mały por
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól, pieprz, oregano, tłuszcz do smażenia

Przepis na wątróbkę

Mięso myjemy, czyścimy i kroimy na małe kawałki. Przerzucamy ją do miski. Drobno siekamy cebulę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach. Pora i selera kroimy w cieniutkie półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia. Wrzucamy cebulę, a kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy kolejno seler, pora i marchewkę. Dusimy, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz przyprawy.

Uduszone warzywa odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie w misce rozbijamy na gładką masę jajka. Dodajemy mąkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wątróbkę łączymy z warzywami, dokładnie mieszamy i zalewamy ciastem.

Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy dość duże placuszki i smażymy pod przykryciem, przekręcając w połowie, aż będą złociste z obu stron. Placuszki takie najlepiej podawać z jogurtem naturalnym.

Wypróbuj też przepisy na zapiekankę mięsno-makaronową i kotleciki z serc drobiowych.

warzywa na placuszki
fot. youtube.com/recetas_apetitosas